"Демократична България" (ДБ) няма да подкрепи кабинет с премиер Даниел Митов. Това стана ясно от думите на съпредседателят на формацията Христо Иванов в кулоарите на Народното събрание (НС).

"Преди изборите много ясно казахме, че в никаква конфигурация и никакъв състав на кабинет на ГЕРБ не можем да подкрепим", каза той и добави: "Изрично казах, надявайки се да спестя на иначе моя добър познат Даниел Митов унижението да го изтикат напред като славен човек, че няма да подкрепим такъв вариант, в който ще намерят някой иначе приличен човек, какъвто Даниел несъмнено е, ще го изтикат напред като параванче, зад което да се скрият и да се надяват да продължават както досега. Такава схема по никакъв начин не можем да подкрепим."


Христо Иванов, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Даде да се разбере, че няма нужда от правителство на всяка цена. Според него трябват всички политически усилия да се излъчи кабинет с ясна програма и ресурс, че да направи промени, които кризите налагат.

"Ако това било невъзможно, то изборите били естествен изход", каза Иванов. Въпреки това техните нагласи са да има кабинет.

Иванов заяви, че предстоят структурирани политически консултации. Отказа да коментира дали ще убеждават президента Румен Радев да даде на ДБ третия мандат. Поясни само, че имат нужните кадри - както експертен, така и политически ресурс, в това число и за програмен кабинет. Въпреки това избирателите се произнесли.

"От формацията започват да събират подписи за промяна в Конституцията",  каза още Христо Иванов и поясни, че ще се фокусират върху плана за възстановяване.

В тази връзка Борислав Сандов заяви, че той е важен за отключи процеса за възстановяване на икономиката. По думите му ГЕРБ се опитва да заложи капан и да забави влизането на тези европари в БГ икономиката, която била в лошо състояние. Целта е да бъде внесен навреме, около 30 април.


Борислав Сандов, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ