Днес стартира 45-тото Народно събрание. Във вторник (13.04) президентът Румен Радев подписа указа, с който свиква парламента от 9 часа в четвъртък. Това стана веднага след като във вчерашния брой на „Държавен вестник“ беше публикуван поименният списък на депутатите, избрани на вота на 4 април.

Очаква се подписаният от Радев указ да бъде обнародван днес в извънреден брой на „Държавен вестник“.

Все още няма яснота дали шестте партии, които влизат в новото Народно събрание, ще успеят да сформират кабинет, но със сигурност то ще стартира с големи скандали още след първия звънец. А и пред сградата на "Съединението прави силата" още от сутринта днес се заформи малоброен, но гласовит протест срещу ГЕРБ.
 


Снимка: Георги Колев, БЛИЦ

Първа заявка за това даде парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън“, която обяви, че ще поиска изслушване на премиера Бойко Борисов и създаване на „Комисия по ревизията“ още в първия ден. Но не само – те ще поискат и ключовете от премиерската вила в Бояна и от джипа на премиера, с който той обикаля страната.

Това бе съобщено на кратка пресконференция на крак вчера от площад „Славейков“ в София Мая Манолова и Николай Хаджигенов. Ще бъде поискано Борисов да се яви пред депутатите в петък, за да бъде питан за Плана за възстановяване и устойчивост.

„Утре в 9:05 (заседанието на парламента започва днес в 9:00, б.р.) чакам ключовете на джипката и ключовете за къщата в „Бояна“, а също и проект на решение за оставката“, заяви още Хаджигенов, визирайки факта, че на първото заседание на новия парламент правителството депозира оставка, но започва да работи като „правителство в оставка“.

Той вече на няколко пъти заяви, че формацията му би приела подкрепа от всички, в т.ч. ГЕРБ, ако това ще махне ГЕРБ от властта.

БЛИЦ припомня, че вчера „Изправи се! Мутри вън“ обяви, че председател на групата става Мая Манолова, а адв. Хаджигенов ще бъде зам.-председател. Те предлагат Татяна Дончева да седне поне на зам.-председателското място в Народното събрание, където последно бе Цвета Караянчева. От своя страна, ГЕРБ отново предложиха нея. 

Малко по-късно през деня вчера адв. Хаджигенов заяви в свое интервю пред Нова телевизия, че е готов да седне и на премиерското място. Амбициозната му заявка успя да разбуни духовете в обединението. Според него партията на Слави Трифонов ще успее да състави правителство. 

Но тук идват други въпроси. 

Още в деня след изборите „Има такъв народ“ обяви, че няма да се коалира с ГЕРБ, БСП или ДПС. Между партията на Слави Трифонов и „Демократична България“ също прехвърчаха искри. 

„Айде малко да спрем с импровизациите, че ставате за смях“, написа в Туитър сценаристът и зам.-председател на ИТН Тошко Йорданов и публикува таблица. В нея са посочени пол, възраст, образование и местоживеене на гласоподавателите на различните партии. С "висше/полувисше“, гласували за „Има такъв народ“ са обозначени 18. Средно образование – 16, основно образование – 6.

В колонката на „Демократична България“  са съответно: 18 – висше/полувисше, средно –4, основни и по-ниско – 2. Повод за размяната на остри реплики бяха твърдения на представители на „Демократична България“, които се осъмняват в образованието на гласоподавателите на Слави Трифонов.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който се отказа от депутатското си място, няма да присъства на заседанието, твърдят от партията. Конституционната процедура гласи, че той трябва да подаде оставката на кабинета при учредяването на НС, което се очаква да се случи в деловодството на Народното събрание до дни.

Самата оставка ще бъде гласувана на някое от следващите заседания от парламента, но кабинетът законово ще продължи да изпълнява функциите си до сформирането на ново правителство.

Вчера следобед премиерът Борисов обяви официално кандидатурите на ГЕРБ за новия кабинет. Най-голямата политическа сила у нас предложи отново Цвета Караянчева за председател на парламента. Министър-председателят каза още, че се отказва от този пост и на негово място партията издига Даниел Митов. 

Председател на парламентарната група ще бъде Десислава Атанасова, а зам.-председател Румен Христов. 

Очакванията към „Има такъв народ“ са да предложат Ива Митева-Рупчева за председател на парламента. Тя дълги години е била в правната дирекция на Народното събрание.


Пълен списък с депутатите на 45-то Народно събрание

Заседанието ще бъде открито от най-възрастния депутат в 45-ото НС – парламентаристката от формацията на Трифонов Мика Зайкова. 

Клетвата, която ще положат новите народни представители гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Очаква се изявления да направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. Президентът също ще направи обръщение от трибуната на парламента. Още в първия си работен ден, депутатите ще изберат председател на 45-тото Народно събрание, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!