На брифинга на ПП-ДБ и „Спаси София“ след победата на Васил Терзиев на местните избори за София, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отговори на въпрос за отношенията с ГЕРБ и състоянието на „сглобката“.

Той посочи, че в коалицията ПП-ДБ решенията се вземат с разум и фактът, че в България все пак има управление, е въпрос на разум и отговорност.

„Има ли разум насреща? Всяко обвинение, което може да бъде отправено към нас, може да бъде посрещнато с друго обвинение. Аз мога да напомня за Разград. Там ГЕРБ с кого играха?“, попита той. Иванов подчерта, че отговорността за съществуването на управлението се плаща както от ПП-ДБ, така и от ГЕРБ.

„Каква е алтернативата – да хвърлим страната в продължение на парламентарната криза? Докога и за какво?“, добави Иванов.

Той изтъкна, че ПП-ДБ ще изчакат срещата на ГЕРБ и ще видят какви решения ще бъдат взети на нея. „Но не очаквайте от нас да почнем в същия тон – да заплашваме, да клатим лодката, да дестабилизираме страната“, подчерта Иванов.

„Когато има алтернатива, когато има отговорен път към по-добро управление, ние решително ще го направим. Но няма да се занимаваме с лашкане, заплахи, извиване на ръце. Именно защото сме разумни. За момента аз не виждам отговорна алтернатива, на която може да се заложи“, добави той.

Според него, една недобра новина от местните избори е, че очакването за растеж на „Възраждане“ не се е реализирало. „Някои от лошите алтернативи за страната като че ли започват да отстъпват на заден план“, каза Иванов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук