В качеството си на министър, Христо Иванов хвали Цацаров, обяснява защо е вредно предсрочно да се прекратява мандат на ВСС и колко полезни са били СРС-тата в Румъния, пише Tribune.bg.

Христо Иванов, министър на правосъдието, пред Нова телевизия, предаването „Дикоff” 30.11.2014

Водещ: Г-н министър, как се чувствате?

Христо Иванов: Амбициран, честно казано. Това, което видяхме е много интересно и то показва, че румънците успяват да направят наистина впечатляващи неща. Но разликата е по-скоро в дребни нюанси, а не в някакви големи дефицити. Общо взето, цялата рамка, която тя изброи, съществува у нас, нюансите са, че малки неща от нея липсват.

Ще ви дам един пример – тя каза, че декларации попълват всички прокурори. И при нас всички магистрати попълват декларации, само че при тях те се проверяват.

У нас никой тези декларации сериозно не ги подлага на проверка. Ето защо, ние предлагаме да се създаде орган, който наистина само това да прави. Да прави проверки периодични заедно с атестациите на съдиите и прокурорите за всички индикации и потенциални точки на натиск на корупция.

Също така е много важно да се разшири обхвата на обстоятелствата, които декларират в тези декларации магистратите. Сега, ако например, един магистрат има влог в КТБ при преференциални условия, това няма как да се разбере от тези декларации.

А трябва да стане ясно и трябва да могат да бъдат зададени въпроси срещу какво са били тези преференциални условия. Ако един магистрат е член на неформална организация или на тайно общество, това по никакъв начин не може да бъде разбрано.

Водещ: /…/ много отговорен магистрат е масон на пловдивската ложа „Слънце“.

Христо Иванов: За много се говори. Но тук не става дума само за масоните. Става дума, включително ловни дружинки – това е една огромна армия в България – нищо лошо не искам да кажа за нея. Но ако един магистрат е член на една и съща ловна дружинка с адвокат или бизнесмен или някоя страна по дело, това е хубаво да се знае от другата страна, и да може да бъде разбрано. Така че постепенното укрепване на тези неща, които и ние имаме, аз съм сигурен, че рано или късно ще доведе до плодотворни резултати.

Водещ: Има нещо много основно, според мен, става дума за сформиране на независим орган и независими прокурори. Добре знаем, да не споменавам – всички у знаем името, как му личи, че отвсякъде е зависим. Какво да разчитаме, какво да очакваме?

Христо Иванов: Г-н Диков, ние с тези независими органи, аз даже тук съм си ги записал като имена, правихмеДАНСкато независим орган – българското ФБР. Спомняте си. После правихме БОРКОР – самият бранд, с който беше названа тази структура трябваше да носи огромен заряд. Правихме не само независима специализирана прокуратура, но и специализиран съд.

Водещ: Само че онзи с кънките го сложихме на първа инстанция на прокуратурата.

Христо Иванов: Доверието и климата са много важни, в които се създават такива организации. Това, което тя каза беше, че в тяхната организация вътре, самите прокурори са с голямо чувство за независимост. И второ, има голямо чувство на доверие в тях. Искам да ви припомня, когато трябваше да се попълнят местата в специализирания съд и прокуратура, че нямаше кандидати.

Водещ: Нямаше кандидати. Единственият кандидат е онзи с кънките. Как да има хора като са едни и същи заплатите, а тук заплатите са им доста по-високи.

Христо Иванов: Не, не е само до заплатите. Заплатите в българската магистратура на общия фон на публичната сфера са сравнително прилични, при все че не са актуализирани, а трябва да се актуализират. Но не е само до заплатите. Професионализмът е нещо, което много сложно се култивира и трябва да се прави доста дълго време.

Аз като гледах тази млада жена – вие ми казахте, че тя е на 41 години, си спомних за една реплика на бившия главен прокурор Филчев, който говореше за жените в магистратурата, им се подиграваше как те в обедно време ходили с 2 кофички кисело мляко /…/. Някъде има такава смела жена и в България. Въпросът е, че някой трябва да има политическата воля да я разпознае и да я назначи.

Водещ: Само че всичко започна от една друга смела жена – Моника Маковей която е на вашето място – 2004-2007 година беше министър на правосъдието, така че да не излезе, че вие сте страхливеца, който няма да успее да направи всичко, което е необходимо. От нея, със страшен вой отвсякъде, и Моника Маковей – от нея тръгна реформата.

Христо Иванов: Много бих искал да стъпя на малкия пръст на г-жа Маковей, но няма какво да говоря за себе си. Въпросът тук е, че ние тук трябва постепенно, Висшия съдебен съвет (ВСС), който подбира прокурорите, включително в социализираните структури, и който трябва постепенно да си подобри инструментите за подбор, инструментите за доверие в самите магистрати. Гледате ме с недоверие.

Водещ: Пълно недоверие ви гледам, защото казах на вашия началник в парламента, вицепремиера Кунева миналата неделя: Вашите 29 страници-81 страници таблици ще бъдат лист хартия, ако не разформировате по най-бързия начин ВСС – не вие лично – парламента, с промяна в закона, както сега се иска разделянето на две квоти – съдийска и прокурорска.

Идеален повод. Тези хора вие ги ръководите, макар и формално, и знаете, че те са нарушители на закона по най-нагъл и безумен начин, без да им дреме, и то са рецидивисти, защото не един и два пъти са случаите на такива нарушения.

Христо Иванов: Ще ви споделя нещо съвсем откровено. Аз винаги съм смятал, че за да можем култивираме култура на независимостта, не е написано в закона, не в Държавен вестник, тя е в главите на магистратите.

За да можем да я култивираме трябва да направим някои трудни избори. И дори да сме недоволни от ВСС, ако искаме следващия, хората в него да бъдат с усещане за стабилност, ние трябва да оставим този да си довърши мандата.

Но трябва да ви призная честно, че когато присъствах на последното заседание на ВСС, на поредната демонстрация на отказ да се види елементарния факт, че случайното разпределение в България не е защитено от манипулация, и то в контекста на казус като „КТБ“, почнах да се питам дали все пак няма някаква граница, от която нататък трябва да се носи отговорност. Не съм аз човекът, който ще отговори на този въпрос.

Водещ: Обръщайте се към Бойко Борисов. Аз още веднъж чакам от него да тръгнат нещата. Защото без него, без „бащицата“ нищо няма да стане…

Христо Иванов: Тези решения трябва да се взимат от парламента, те трябва да се взимат колективно от кабинета. Дайте да нямаме „бащици“. И едно нещо от театъра трябва да си припомним: царят винаги го играе свита. Така че нека да не сме свита. Нека да се взимат решенията от колективния орган така, както законът…

Водещ: Последният случай, за който вие казвате – доклад на IT експерт, който доказва, че софтуера „лоу чойс“ представлява пълен боклук и може лесно да се манипулира. И тези хора от ВСС се правят на глухи и слепи, че това не е така. Като човек, който докато бяхте отвън ги критикувахте най-зловещо, сега не ви ли, от вашата позиция, може би не върви – ще ви обвинят, че се месите в съдебния хаос.

Христо Иванов: Първо, наистина като министърът на правосъдието имам някакво ограничение на чувствата, които изразявам. Ако видите протокола, аз там доста, те после даже ме критикуваха какви неща съм казал.

Но не е въпроса аз да критикувам. Наистина, отказът да се видят фактите на ВСС, когато става дума за нещо толкова ключово като софтуера за разпределение на делата, е изключително обезпокояващ. И аз се надявам на следващото заседание, че те ще коригират позициите си, ще излязат с някакви силни инициативи в това отношение, защото иначе почва да става доста кризисно.

Водещ: Радан Кънев от парламентарната трибуна наговори страшни неща, които като че ли бяха пропуснати от медийното пространство. Не знам поради каква причина. Не ми се ще да ни мисля, но каквато и да е, тя е печална.

Да ви поздравя, господин Кънев, за изказването по адрес на съдебната система. Говоря съвсем сериозно, без грам, тук няма място за ирония и сарказъм. Вие за първи път, може би от не знам колко години, един политик си позволява да каже „в съдебната система има мафия“?

Радан Кънев: Имаме вече тези данни. Трудно беше да се кажат такива думи без данни. В ръцете ми е експертизата, която казва, че софтуера за уж случайното разпределение на делата, за което ни проглушиха ушите години наред, всъщност очевидно допуска то не само да не е случайно, а да бъде нарочно контролирано и преднамерено.

Водещ: Говорите за избора за съдия за делото за КТБ?

Радан Кънев: Въобще за съдия за конкретно дело. Както и другото – как се оказва, че неудобни съдии в системата биват затрупани с много повече дела от своите колеги.

На практика смазани от работа и наказани. Като системата е на случаен принцип, тя би трябвало да дава и равномерно разпределение. Това също е отдавнашен скандал. Тази експертиза, която е извършена е началото. Но аз вярвам, че ледът се пука с нея, защото ако се докаже, че е манипулиран съзнателно този софтуер, това е грандиозен скандал и може би начало на българската операция „Чисти ръце“.

Водещ: Нали си давате сметка какво ви чака оттук нататък?

Радан Кънев: Давам си сметка. Аз вече имам леля партизанка и гей любовник, но явно само това могат да измислят. Така че да си остана с лелята партизанка.

Водещ: Прави му част наистина на Радан, че ги изговори тези неща от парламентарната трибуна. Правим ли „Чисти ръце“?

Христо Иванов: Най-простият начин да има операция „Чисти ръце“ в съдебната система е някой да провери наистина дали на сървъра има следи от манипулация.

Водещ: Този някой /…/ Цацаров, който вече почти година мълчи по вашия сигнал, който и вие подписахте за Бареков, Пеевски и Цветан Василев?

Христо Иванов: Доколкото знам по този сигнал има някакви действия. Господин Цацаров направи много важна стъпка. Миналата седмица, както вие знаете, това трябва да се отбележи, той за първи път в демократичната ни история отвори дума за вътрешна реорганизация на Прокуратурата.

Такива прокурори има и в България. Ако искаме те да имат инициативата и реалната независимост да работят, ние трябва да направим една сериозна вътрешна реорганизация на Прокуратурата.

Самият факт, че ние можахме в първия месец на това правителство, за първи път това словосъчетание да бъде произнесено от главен прокурор, аз мисля ,че е много важна стъпка. Тя не е последната стъпка. Тя е първата стъпка, но е важна първа стъпка.

Водещ: Как си обяснявате – един от най-твърдите защитници на статуквото, изведнъж той се обърна на 180 градуса, като първи реформатор? Това все пак не ви ли е малко притеснително?

Христо Иванов: Господин Цацаров няма да го коментирам. Това, което ще кажа е, че очевидно се сменя вятърът. Очевидно хората осъзнават по най-високите етажи и на властта, и на съдебната система, че по същия начин не може да продължава. Хора, които може би досега не са имали достатъчно смелост или достатъчно място за маневриране…

Водещ: Да не би вятърът да е от Брюксел?

Христо Иванов: …включително, но не само.

Водещ: Вие казвате спрямо Цацаров.

Христо Иванов: По принцип аз говоря за цялата държава.

Водещ: Вярно ли е, че всъщност Брюксел ви е назначил, ви е продължил мандата в редовното, а не толкова Реформатори, Бойко или т.н., че сте човек на Брюксел, в което не виждам нищо лошо, нека да се разберем?

Христо Иванов: Имаше и преди хора на Брюксел в България и това не проработи кой знае колко добре за тях. Аз не знам какво стои зад предложението на господин Борисов към мен. На мен той ми е предложил. Това, за което ние сме говорили…

Водещ: Защото аз съм чул, че една друга министърка са му казали, там един човек от Брюксел на високо положение му казал „взимаш нея и я слагаш“ и тя беше назначена в последния момент.

Христо Иванов: Силно се надявам, че дори и да е имало такива разговори, това не е било единственото съображение на господин Борисов. Това, за което ние с него сме си говорили е стратегията, която към този момент вече беше обявена. Аз му я представих, и нещата, които той чу, определено за него имаха смисъл. Така че имаме съвсем конкретен…

Водещ: И той стана фен на стратегията, тук преди два-три дни.

Христо Иванов: Не мога да преценя какво значи фен на стратегията. Тази стратегия е обществено-политически факт. Тя има, ще я допълним на база досега протеклите дискусии, тя ще стане още по-сериoзна.

Водещ: Той каза, че до декември ще се приеме.

Христо Иванов: До декември ние трябва да я вкараме в парламента, за да може да бъде отчетена в доклада. Оттам нататък започва всичко. Стратегията, господин Диков, е само една заявка. Оттам нататък започва много сериозна работа по Закона за съдебната власт, където конкретните промени трябва да се случат, по Наказателно-процесуалния кодекс.

Защото, когато колегите в Румъния провеждат успешни разследвания, те имат адекватна нормативна рамка. Има още нещо, което е много важно, и което трябва да успея да кажа.

Много добро разследване. Това, което се чете между редовете на всичко това, което тя разказа, е изключително добра полицейска работа. Изключително добра работа със СРС-та. Ние СРС-та като инструмент на разследването ги изгърмяхме.

Никой вече не смее да каже по телефона нищо съществено в България. Очевидно, когато тя каза, че са доказали конкретният размер на комисиона, който е бил взет по делото „Майкрософт“, стана ясно, че това от СРС е излязло.

Много е фин този инструмент и ние страшно много го изхабихме. Но реформата в полицейските служби е ключова. И да имаме и най-независимите прокурори, и най-добре мотивираната независима прокуратура, ако тя не получава материал…

Водещ: Следващата неделя на вашето място ще бъде вътрешният министър. Надявам се да си удържи на думата, той е сериозен човек.

Христо Иванов: …имаме уникален шанс на ръководния екип на вътрешното министерство да включва хора, които имат капацитета да направят реформа, ако им бъде даден политическият гръб да го направят това нещо.

Водещ: Господин министър, яд ме е, защото трябваше да ви зачекна за продължаващите поводи, които давате да ви правят на нищо ПИК, да ви разсипват и с онези 600 хиляди, където … с вашите заместници, тази Вергиния…

Христо Иванов: Господин Диков, днес мисля, че беше 40-та публикация от началото на мандата, на ПИК. По две на ден. Аз само със съществуването си им давам повод. Не е въпросът в /…/

Водещ: Как се работи с „мутрите“, с Бойко Борисов и Цветанов как се работи?

Христо Иванов: С господин Борисов и господин Цветанов се работи напълно колегиално. Цитирате мой Фейсбук статус. Това са смешни неща. Употребил съм площаден език.

Водещ: Остаряло.

Христо Иванов: Да. Аз не отричам. Употребил съм площаден език, нещо което по принцип е далеч от моята стилистика. Имал съм конкретни критики спрямо тях, които са били принципни, не е било въпрос на грубиянски израз.