Нашата първа задача е по най-бързия начин да се разпределят помощите от 60 млн. лв., които бяха заложени в актуализацията на бюджета, плюс още 6 милиона за туроператорите. Много бързо тези средства трябва да стигнат до хората, защото когато една помощ не е навременна, тя практически губи своя смисъл." Това заяви министърът на туризма Христо Проданов в предаването "Твоят ден" по Nova News.

Той подчерта, че трябва да продължават енергийните помощи заради поскъпващата цена на тока.

"Нещо, което е залегнало и в коалиционното споразумение, е специална кредитна линия за бизнеси от туристическата индустрия, защото този бизнес се счита за рисков и много трудно получават кредити. ББР трябва да влезе в ролята си, за която е създадена и да започне да отпуска кредити на преференциални лихви, за да има възстановяване", добави министър Проданов.

"Ако не стане нещо извънредно във връзка с коронавируса, съм оптимист, че този сезон ще бъде доста по-добър от миналогодишния", заяви Христо Проданов, добавяйки, че по първоначална информация записванията за зимния сезон вървят много по-добре от миналата година. 

По думите на министъра на туризма несъмнено ниската ваксинация нанася щети на имиджа на България. Според него трябва да се направи информационна кампания, за да разберат хората, че за всички е по-добре да се мине през една ваксинация и да започнем да работим и живеем нормално.

"Аз ще работя съвместно с брашна да решаваме проблемите така, че туризмът в България да расте. Страната ни има изключително сериозен потенциал да развива този сектор и той да носи печалби.

България има планини, море, България е на трето място по културно-исторически ценности след Гърция и Италия, в Европа е на второ място по минерални извори след Исландия", каза още министър Проданов.