Европейският съюз одобри споразумение с Украйна за предаване в Киев на секретна информация, съхранявана от Британската общност. Това съобщи Bloomberg в сряда, позовавайки се на източници.

Според агенцията споразумението ще позволи на ЕС да прехвърля материали като сателитни снимки в Киев. Според събеседници на Bloomberg споразумението ще бъде валидно за една година и предвижда възможност за удължаване.

Блиц припомня, че през 2021 г. беше прието споразумения относно процедурите за сигурност при обмен и защита на класифицирана информация между ЕС и Обединеното кралство, Канада, Молдова, Грузия, Албания, Сърбия, Австралия, Лихтенщайн, Русия, Израел, Съединените американски щати, Исландия, Швейцария, Украйна, Бивша югославска република Македония, Норвегия и Босна и Херцеговина

Нож в гърба: Украйна обвини Унгария в планове за превземането на Закарпатието

Решения относно подписването и сключването на тези споразумения с Обединеното кралство, Канада, Молдова, Грузия, Албания, Сърбия, Австралия, Лихтенщайн, Русия, Израел, Съединените американски щати, Исландия, Швейцария, Украйна, Бивша югославска република Македония, Норвегия и Босна и Херцеговина

КАКВА Е ЦЕЛТА НА СПОРАЗУМЕНИЯТА И НА РЕШЕНИЯТА?

Целта на споразуменията между Европейския съюз (ЕС) и различните държави е укрепване на сигурността и безопасността на техните съответни граждани чрез обмен на класифицирана информация и въвеждане на механизми за гарантиране на запазването на сигурността на информацията.
За всяко споразумение има свързано решение за неговото одобряване от името на ЕС.

ОСНОВНИ АСПЕКТИ

Страните се споразумяват да развиват сътрудничество в областта на сигурността и обмена на класифицирана информация. Те признават, че ефективното сътрудничество изисква достъп до тази информация, и че този вид обмен изисква подходящите мерки за сигурност.
Споразуменията осигуряват правна рамка за случаите, когато едната страна предоставя класифицирана информация на другата, но те не задължават всяка от страните да предостави такава информация.



Класифицирана информация е всяка информация или материал:
чиято загуба или нерегламентирано разкриване може да нанесе щети или да навреди на интересите на всяка страна или на една или повече държави от ЕС; и е обозначена с гриф за сигурност, както е предвидено в споразумението.