Във връзка с изнесените поредни неверни твърдения в медиите на Александър Михайлов, че огромни неустойки грозят "Кинтекс" и че производството на изделия, предмет на договор между „Кинтекс“ ЕАД и „ВМЗ“ЕАД, се бави заради частни интереси, сме длъжни да отбележим, че беше организирано посещение на ръководството на компанията във ВМЗ-Сопот. 
 
По време на визитата, ВМЗ представи значително количество готова продукция предназначена за "Кинтекс". Ръководството на ВМЗ ни увери, че се работи активно и цялото количество изделия ще бъдат произведени в срок, за което им благодарим.  
 
Изключително обезпокоителна е предоставената от ВМЗ информация, че в периода от 24.04.2022г. до 03.06.2022г., по времето когато председател на Съвета на директорите на „ВМЗ“ е бил служебният министър на икономиката и индустрията г-н Никола Стоянов, ВМЗ-Сопот е предоставил на частна фирма 20 000 броя изделия, предназначени по договора с държавната компания „Кинтекс“. Това илюстрира един порочен модел и практика, според които държавно дружество e оперирало в полза на частни интереси, вместо в интерес на държавата.
Има някои важни въпроси, на които считаме, че министър Никола Стоянов е необходимо да отговори, а именно: 
 
- На кой бивш заместник-министър на икономиката, санкциониран по закона Магнитски, е бил подчинен в министерство на икономиката? 
 
-Дали Александър Михайлов не е заемал ръководна длъжност във фирмата, собственост в момента на бащата на същият бивш заместник-министър на икономиката, след уволнението си от Кинтекс през 2018г.?
 
Друг интересен факт, който заслужава внимание е, че Александър Михайлов е назначен отново начело на "Кинтекс" през месец октомври 2021г., когато отново управлява служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев, а служебен министър на икономиката е Даниела Везиева. 
 
Странно за нас е и още едно съвпадение, а именно че въпреки 255-те броя подписани от министър Никола Стоянов разрешения за внос и износ на продукти свързани с отбраната на стойност над 1 млрд. евро на 12 август 2022, в по-голямата си част износ за Полша, в момента вече не се говори за индиректен износ на оръжия за Украйна. Твърдение, с което доскоро „експертът“ Александър Михайлов заспиваше и се събуждаше ежедневно, но документи, доказващи същото, така и не показа. 
 
Предвид скоро подписания от настоящото ръководство на "Кинтекс" рекорден нов договор с наш традиционен клиент, колабира и поредната измислена опорка на Александър Михайлов, а именно, че "Кинтекс" е на път да провали свой голям договор.
 
Считаме също така, че служебният министър на икономиката и индустрията г-н Никола Стоянов, съзнателно или не, заблуждава обществото, като предоставя както невярна информация за финансовото състояние на "Кинтекс" и ВМЗ, така и непроверена информация относно дейността в тези дружества. Тези твърдения уронват престижа както на самите компании, така и на техните ръководства.
 
Държим да отбележим, че "Кинтекс" е в много добро финансово състояние и редовно изпълнява ангажиментите си към своите партньори.
 
Крайно обезпокоени сме от безпринципните и реваншистки уволнения на съвета на директорите на "Кинтекс" и ВМЗ, както и от новите назначения на хора на ръководни позиции, които никога не са се занимавали с търговия на оръжие през живота си, нямат опит в бранша и са непознати за българският военно-промишлен комплекс. Считаме, че единственото, което се цели с тези назначения, е възстановяването на един порочен модел, при който държавните дружества да обслужват частни интереси, вместо тези на държавата. Този модел няма как да не окаже отрицателно влияние както върху Кинтекс, така и върху ВМЗ. Това определено поставя на карта както добрата репутация, така и резултатите от бъдещата им дейност.