Много се говори за „Костинброд 2”. Аз ще ви покажа какъв минимодел се развива от страна на управляващите. Държавата, която трябва да гарантира честността на изборния процес, използва структурите си за политически натиск през последните 10 дни. Това заяви на брифинг в централата на БСП социалистът Кирил Добрев.

„Спомняте си Галиче и модела Ценко Чоков. Днес този модел се изпълнява от държавата. МВР, структурата, която трябва да гарантира честния избор, явно се индикира на една страна в изборния процес.

Преди седмица в областните дирекции на Видим, Враца и Монтана е направена оперативка на всички шефове на Районни управления и им е дадена ясна задача какво и как трябва да работят в изборния процес. МВР не просто не подсигурява честните избори, МВР взима страна на една политическа сила в изборите, които предстоят на 26 май”, заяви той.

По думите му всички са предупредени, че ако не спечели ГЕРБ, ще бъдат разформировани на други места в страната.
„Най-интересно за активността на МВР е, че докато 2 седмици издирват опасен престъпник, успяха да издирят наши общински председатели, наши членове в СИК и да ги задържат. Изписани са десетки предупредителни протоколи. По-интересни са инструктажите, които се водят устно. Инструктирани са дори и наши настоящи и бивши кметове, партийни председатели, които се предупреждават да не бъдат така активни в изборния ден.

Министърът на вътрешния колко предупредителни протокола сте написали към активисти на ГЕРБ, към председатели на ГЕРБ? Може би е написан предупредителен протокол и на министър-председателя, който регламентирано и нерегламентирано от една седмица е иззел кампанията си в свои ръце?”, попита Добрев.

По думите му в следствие на тези атаки, от този натиск се отказват хора, които трябва да бъдат гарант за честността на изборите.

"Още днес ще изпратим жалби до прокуратурата за инциденти във Видин и Борован, свързани с изборите", каза още зам.-председателят на БСП.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ