Премиерите на България Кирил Петков и на Северна Македония Димитър Ковачевски дадоха брифинг с акцентите след проведеното днес съвместно заседание на двете правителства в София, пише Труд бг.

"Историческата комисия ще има поне три срещи през следващите 4 месеца, с много интензивна работа между срещите. Те също вкараха много оптимистичен и прогресивен поглед в общата им задача", заяви Петков. 

Няма да правим кадрови промени в историческата комисия, каза Кирил Петков на въпрос дали, според него, подобряването на диалога в комисията минава през персонални промени в нея по отношение на българските учени.

"Днес, когато всяка една от групите представи резултатите и задачите, които си поставят. В историческата комисия забелязахме определяне на нов режим на работа. Това, че ще има 4 заседания за 3 месеца дава един друг ритъм на работа.

За да се свърши работа, хората трябва да си говорят. Професорите от двете страни показаха, че са готови този нов полъх на конструктивна енергия, така че за момента ние няма да правим кадрови промени в комисията", отговори българският премиер.

Преди това страните подписаха три меморандума се подписват - за земеделието, транспорта и за подкрепа на малките и средни предприятия.

"Това е примерът на новия подход, който ние даваме - с нова енергия и реални резултати", коментира Петков. "Всеки един от министрите постави поне 10 реални задачи с работни групи и общ секретариат. Следващата среща на тези работни групи ще е след седмица", добави той.

Меморандумът в земеделието предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания.

Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони, уточниха от правителствената информационна служба. Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

План за развитието на проекта за жп връзка „София-Скопие“, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти. Това се предвижда във втория меморандум.

Третият е за за разбирателство между  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Република България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството, Република Северна Македония.

Страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество. Ще се предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от двете страни.

Поемат се  задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия.