Харвардските възпитаници Кирил Петков и Асен Василев отдавна се превърнаха в нарицателно име за манипулации, измислици и изпълняване на поръчки на кръга „Капитал“ и Иво Прокопиев.

Вместо да се грижат за икономиката и финансите на държавата, двамата се надпреварват да създават активни мероприятия и да слугуват на интересите на задкулисието.

Днешният парламентарен контрол не направи изключени и от трибуната на Народното събрание Петков отново съчини поредната легенда за „тежкото“ финансово състояние на Българската банка за развитие, което според него се дължало на огромни кредити, отпускани на няколко фирми.

Макар неколкократно да призна в последните седмици, че всички кредити в тази банка се обслужват редовно и няма неизпълнение, търговецът на пробиотици, понастоящем служебен министър на икономиката заяви, че ББР щяла да провизира с 250 милиона лева част от тези заеми, които са на обща стойност 545 милиона.

На разбираем език това означава, че банката изкуствено ще отчете загуба от четвърт милиард лева и по този начин ще ощети данъкоплатците, само защото Петков и „калинките“, които назначи на ръководни позиции в тази институция, са решили, че парите по тези кредити никога няма да бъдат събрани.

При положение обаче, че заемите са редовни и напълно обезпечени и досега няма каквото и да е неизпълнение по тях, оракулстването на Петков не само че е абсолютно незаконно, но на практика срива авторитета на банката, включително пред нейните собствени заемодатели, най-големият от които е Китайската банка за развитие.

Естествено, вместо да потърсят отговорност от Петков за поредната му далавера (след подаряването на 34 млн. евро на албанец, който се оказа, че щял да прави морално остарели електромобили и заделянето на 2.5 млрд. лева държавна парá под формата на необезпечени кредити), медиите от кръга „Капитал“ отново се надпреварват да тиражират инсинуациите на любимеца си.

Както и да използват днешното му изказване, за да повтарят отново омръзналата до болка мантра, че част от раздаваните от ББР кредити били на фирми, свързани с Делян Пеевски. И то при положение, че още преди две седмици самият Петков, макар и с половин уста призна, че нито Пеевски, нито свързани с него дружества, са имали някога кредити от ББР.

Всъщност дали Петков изобщо е легитимен министър също е въпрос, на който отговор ще бъде получен в скоро време, защото се оказва, че същият има и канадско гражданство, което е несъвместимо по Конституция с министерстването му.

Според запознати обаче, дори харвардският възпитаник да се е отказал с декларация от чуждото си гражданство преди да встъпи в длъжност пред май, то има технологично време от поне 6 месеца, за да бъде задвижена процедурата.

Така че нищо чудно да се окаже, че докато се прави на моралист, самият Петков е сгазил закона, а с това е дискредитирал и президента Румен Радев.