Актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. продължава да е под въпрос. Съответният законопроект е внесен в 46-ото Народно събрание от служебния кабинет. Той обаче отлежава, а парламентът още не е сформирал комисии, които да го гледат, пише Флагман.

Вероятността за предсрочни избори пък е огромна. А „Има такъв народ“ са с резерви към приемането на актуализацията, както стана ясно и от днешно изказване на депутата от формацията Пламен Данаилов, който беше кандидат за финансов министър в проектокабинета на ИТН.

На днешния парламентарен контрол пък служебният министър на икономиката Кирил Петков призова: „Сега ще дойде ковид кризата. Ако не гласувате тази актуализация на бюджета ще имаме още повече проблеми с малките предприятия, които искаме да финансираме.

430 милиона в момента чакат и са готови пари да бъдат дадени на малките и средните предприятия по време на следващата вълна на кризата и единственото, което се изисква от вас, е да ги гласувате. Така че имате отговорност. Не можем от сутрин до вечер само да се опитваме от тука да оправяме нещата. Свършете си работата, този бюджет трябва да бъде актуализиран.“

Председателят на парламента Ива Митева реагира с усмивка: „Благодаря Ви, г-н министър, за насоките към народните представители.“

Кирил Петков след това бе попитан от репортери в Народното събрание по казуса с двойното му гражданство. Припомняме, че въпрос по реда на парламентарния контрол по тази тема зададе депутат от "Има такъв народ". 

Петков обясни, че знаел, че за да стане министър, трябва да няма двойно гражданство. А освен българско, той имал и канадско, но се отказал от него, преди да бъде назначен в служебния кабинет.