Изборът на заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана трябва да стане абсолютно прозрачно. Те ще останат там на дълъг мандат и искаме да видим дали в България можем да имаме прозрачно избрани хора, които да защитават тези институции и да няма предварително нагласени мачове, да няма задкулисни уговорки. Това беше нашата теза, изложихме я пред всички партии.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред журналисти след края на лидерската среща в Народното събрание.

„По принцип хората, които са свикнали с нагласени мачове, са скептични“, посочи той.

„Калин Стоянов беше предложен от ГЕРБ. Дойде при нас от Мария Габриел. Но това, което днес разбрахме, че този, който е бил зад това предложение на ГЕРБ, е бил Пеевски. Ако той го слага като водач на неговата листа, вече всичко става ясно“, коментира той изказването на председателя на ДПС по-рано през деня.

Относно твърдението, че се е возил в една кола "като сандвич" с Калин Стоянов и Петър Петров, Петков заяви, че това са внушения, с цел да замажат, че предложението на ГЕРБ.

„Да, интервюирах Калин Стоянов, срещал съм се с него, в кола съм се срещнал, обаче, единствената причина е много проста – беше предложен от ГЕРБ, исках да видя дали този човек има възможност да бъде министър на вътрешните работи. Но това, което видяхме, че той явно е бил прихванат.

Още с побоя върху българските граждани ние му поискахме оставката. След това поискахме оставката многократно. Но по някаква причина цяла България стана заложник на него и сега разбираме защо“, каза Петков.

Той обясни, че в парламента ПП-ДБ са провели среща с ГЕРБ, ИТН и БСП.

„След това г-н Пеевски дойде и ние излязохме, защото бяхме предварително казали, че ние среща с човека, който прави проблемите в тая държава, няма смисъл с него да се търси решение“, каза той.

На следващата среща са дошли част от независимите депутати и „Възраждане“.

Божидар Божанов пък се изказа в отговор на изявлението на Бойко Борисов: "Нека да спрем да спекулираме с машините. Машините работят добре. Те са купени и поръчани по времето на ГЕРБ".