Организиран хаос. Това наблюдаваме в българската политика. Това вижда в актуалната политическа ситуация Васил Тончев от социологическата агенция "Сова Харис".

Партиите са на две крайно противоположни становища. Виждаме двата лагера, на които са се разделили, отбеляза той.

Нещата ще отидат в парламента и парламентът ще реши може ли да се направи нещо смислено. Много интересна и ключова ще е ролята на ГЕРБ или това, което ще реши Бойко Борисов. 

Решението на ГЕРБ може да определи как ще действа парламентът, за да се тръгне към изход от политическата криза, смята социологът.

"Изход има и този изход трябва да го намери парламентът. Да се направи временно мнозинство."

"Партиите нямат компас, нямат дългосрочна стратегия, а са потънали в злободневието. Държат се предизборно, а не отговорно", гласи анализът на Тончев.

"Изборите в САЩ са ветропоказателят, по който ще се нагласяват всички у нас". След 5 ноември нещата ще се изяснят, заяви той в предаването "Преди всички".

Президентът се върна в ролята си на арбитър, отчита още Васил Тончев. Според него поведението на президента е последователно и той отстоява последователно вижданията си.

"Не може да го обвиним, че следва някаква конюнктура или се поддава на натиск от различни посоки."

Вариантът Петър Чобанов да бъде служебен премиер за Тончев е "резервен вариант на този, който беше отхвърлен току-що".

Като "месия" засега се очертава единствено президентът. Ако чака да му свърши мандатът, ще изгуби много и ще пропилее огромна част от шансовете си, посочи социологът.

Тончев очаква "още по-голямо оттегляне на хората от изборите и още по-ниска легитимност на следващия парламент".