Разбихме монопола на партиите, затова сме неудобни. Ние сме независими и затова ни плюят, но бизнесът може да управлява много по-добре един град отколкото политическите сили, макар че се отнасяме с уважение към тях. Това заяви за БЛИЦ кметът на Дупница Атанас Янев, който се гордее, че е независим, както и с модела на управление, който е въвел в града, макар че едни го поздравят за него, други пък нескрито го критикуват.
Янев признава, че успехите си в едногодишното управление на Дупница дължи на Консултативния съвет от близо 100 души, сред които са и бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви.
Кметът изрично подчертава, че в този екип има известни архитекти, свързани с града, лекари и всякакви специалисти, които могат да бъдат полезни.

Формулата на успеха е, че ние работим в екип, всеки има някакви лобита, които се ползват за града, както и участва със собствения си труд, обяснява успеха Янев. Според него екипът работи по 24 часа, без събота и неделя, и затова резултатите не закъсняват. Преди да застане на този пост Янев предшествениците му като че ли нищо не промениха по време на прехода, като че ли града замря, та дори и започна да запада. Почти всяко семейство в града има свой представител в Италия и други краища на чужбина, напуснал страната, за да търси препитание. За една година при управлението на Янев в Дупница са постъпили 12 милиона лева инвестиции.

Започнахме от най-милото ни - децата. Когато те са добре и родителите им са добре. Затова почти няма вече в града ясли и детски градини, училища, които да не са реконструирани изцяло, като те са санирани, подменена е дограмата им, навсякъде се поставя парно отопление, децата имат изключително съвременни столове за хранене и лавки, подменени са покривите, канализацията, та дори и градинките се оформят, за да им е драго на малчуганите да ги посещават, а и да се научат да ги пазят. В някои от тях ремонти не са правени близо 40 години, твърди Янев. Сега са осигурени лизингови автомобили за столовете за хранене. В някои от детските заведения се забелязват с просто око и слънчеви колектори. А с новите парни инсталации, според Янев, са парирани и кражбите на нафта. Директорите на учебните заведения в началото не вярвали, че това ще се случи, като повтаряли: Всеки идва с обещания, но накрая нищо не се случва. Докато сега съзнанието им се пречупило, както и на жителите на града, и след като видели какво се случва започнали и да искат дали улицата да се поправи, дали кварталната градинка, като всеки мислел, че трябва да бъде по-напред от другия. В 7-ма детска градина  има и рехабилитационен център за деца с увреждания, а в Дома за изоставени деца в града е построено защитено жилище.
Дупница се сдоби с нова автогара. Мястото на старата бе продадено срещу 300 лв. кв. м. и сега ще бъде изградена сграда с паркинги, хранителни и други магазини, казино, кино, хотел и плувен басейн. Предвижда се да изникне нов жилищен квартал в града на мястото на военното поделение. В селата Самораново и Крайни дол пък има нови кметства. Градът се е сдобил и с ново игрище за софтбол, където вече се проведе и първото международно първенство. Градският парк е изцяло обновен. Сега се възстановява и парка извън града, в който почти вече са изградени сцена за лятно кино, барбекюта, игрища за баскетбол, детски кът с алеите на братя Грим, езеро за водни колела и ресторант в него, басейни, зоокът, дискотека, засаждат се и още дървета. И тук представител на БЛИЦ се убеди, че и в неделя се работи усилено. Братята Галеви и един от заместник-кметовете на Дупница също контролираха обекта. В няколко села са изградени нови трафопостове. В проект е и още една административна сграда в близост до спортната зала.
Консултативният съвет се е амбицирал да донесе за града поне толкова инвестиции колкото в двата окръжни града, намиращи се наблизо - Кюстендил и Благоевград, съобщи още Янев. Макар и независим, той обаче признава, че се разбира с всички депутати в града, като даде за пример народната представителка от Коалиция за България Мая Манолова. Кметът на Дупница има амбиция да реконструира и театъра, предвижда през следващата година в града да има и висше учебно заведение за здраве, спорт и туризъм. Той има амбицията да реши и окончателно проблема с водата в града. Започва изграждане на сметище в Кочериново, което ще поеме боклука на града. Амбицията на Янев е до края на мандата си да газифицира града и да извърши ремонти на улиците.
Калина Петрова, БЛИЦ