КНСБ твърдо подкрепя въвеждането на по-големи ставки на данъка върху старите коли. Това стана ясно след среща на БСП със синдиката в парламента.

Соцлидерът Корнелия Нинова обяви, че тук с президента на КНСБ се разминават, защото за синдикалистите това не е централната тема за дебати, докато социалистите са твърдо против натоварването на най-бедните, предаде Канал 3.

Димитров защити позицията си с уговорката, че рискува да не го харесат, но е убеден, че е по-важно да се разговаря за що не е вдигнат данъкът върху дивидента, а не за евронорма, която трябва да спазим.

"20 млн. са предвидени приходи приходи от въвеждането на директива от еконормите. Тези приходи ще отидат в общинските бюджети, а не на разпореждане на Бойко Борисов, който да ги похарчи с едно постановление на МС", коментира Димитров.

"Така че аз смятам, че това е една преувеличена, голяма приказка за нашата смърт!", заключи той за недоволството на хората.

По думите му за 2 млн. коли ще се платят до 20 млн., а това представлявало съвсем малка сума. Това е 10 лв. средно на кола на година, не на месец", установи Пламен Димитров. "Ако това е изискване и евронорма, аз не виждам как това ще ни бъде централната тема на дебат, а няма да се фокусираме как да обложим капитала по-добре", заключи лидерът на КНСБ.

Според него в дебатите по бюджета централна тема трябва да бъде именно данъкът върху дивидента на заможните българи, а не облагането на старите автомобили. По въпроса за дивидента и повишаването на доходите БСП и КНСБ нямат разминавания, но Нинова посочи, че първият вече е бил отхвърлен от мнозинството. Тя споделя виждането на синдиката за премахването на плоския данък и за повишаването на доходите, но добави, че има над 12 социални плащания, които от години са замразени и отвързани от размера на минималната работна заплата. БСП не споделя и оценката на КНСБ, че това е най-добрият бюджет на кабинетите "Борисов". Синдикатът продължи срещите си с партиите в парламента с централна тема Бюджет 2019. Вчера Димитров се видя с ГЕРБ, а днес и с ДПС.