Какъв е този фелдфебелски прочит на Конституцията, какви да тези маневри по плаца?! Това написа в профила си в социалната мрежа журналистката Соня Колтуклиева по повод съботното изказване на президента Румен Радев от Велико Търново, че ще връчи мандат на партията на Слави, когато преговорите й с останалите формации приколючат.

Ето какво пише още журналистката:

"Румен Радев щял да връчи мандата на “Има такъв народ”, когато партиите се разберат. За какво? Колко порции за ИТН, колко за ДПС, колко за ДБ, колко за ИБНИ и кои олигархични “обръчи” ще бъдат удовлетворени…за това ли да се разберат?!

Президентът връчва мандата на кандидат-премиер на първата политическа сила - тя има грижата да си осигури парламентарна подкрепа. Ако не успее - връща мандата. Следва процедурата с втората по численост и сетне - с посочената от президента.

Какво се прави Радев на дружинен ръководител: “ строй се - преброй се”!? Парламентът не е пионерски лагер. Това разтакаване по “Ларгото” е нескопосан пиар на Румен Радев, ефектът за държавата е нулев.

Правото и отговорността за съставяне и гласуване на кабинет на първия тур в 46-я парламент е на Станислав Т.Трифонов. Точка.

П.П. 21 юли 2021 г.. “Най-важната задача е съставянето на редовен кабинет. България не може да си позволи да пилее повече историческо време - трябва да имаме кабинет”. Това заяви президентът Румен Радев минути преди да влезе в сградата на парламента за първото заседание на 46-ото НС.

23 юли 2021 г.. Днес държавният глава обяви, че няма да бърза да връчва мандата, за да даде достатъчно време на парламентарните групи да намерят работещо решение."