Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност е наложила запор над вече продаденото имущество на един от съучастниците на черногореца Будимир Куйович - бившия митничар от Свиленград Михаил Янков, съобщи директорът на териториалната дирекция Иван Жеков.
Янков беше осъден от Хасковския окръжен съд заедно с Куйович и още двама българи за участие в организирана престъпна група и трафик на наркотици в особено големи размери. Миналата седмица приключи процедурата по запориране на всички имоти, които бяха продадени от съпругата на Янков - макар че това имущество вече е собственост на трети лица, отбеляза Жеков. Наложен е запор над апартамент и гараж в Свиленград, търговска база за изкупуване на метални отпадъци в Любимец, дворно място с площ 300 квадратни метра, две ниви, от които едната е 300 квадратни метра, а другата - девет декара, лек автомобил, както и 6189 дяла от фирма "Олимпус" и 12 акции на "Булвест холдинг" в централния депозитар. Общата стойност на това имущество е 275 980 лева.
Имуществото е придобито от престъпна дейност и въпрос на доказване в съда е дали хората, които са го купили, са знаели за престъпния характер на произхода му, посочи Жеков.
Цялото имущество е било продадено от съпругата на Янков, която получи пълномощно от мъжа си през февруари тази година, докато той беше в ареста в Стара Загора.
Михаил Янков беше осъден от ХОС на 15 години затвор при първоначален строг режим и глоба от 200 хиляди лева. Когато присъдата влезе в сила, комисията ще внесе в съда иск за отнемане на обезпеченото имущество, поясни Жеков. /БЛИЦ