Конгресът на БСП прие платформата на партията за евроизборите за Европа на народите и социална държава, предава „Фокус“. В документа се посочва, че принципите, очертани във „Визия за България“, са ориентир за спечелване на Европейски избори 2019.

„Ние, българските социалисти, отхвърляме статуквото у нас и в Европа, днес ние предлагаме промяна: изграждане на европейски социален съюз, подкрепен от нов икономически модел на развитие и растеж; единен и демократичен европейски съюз, който уважава суверенитета на държавите членки; многогодишна финансова рамка в услуга на сближаването, на гражданите и на реалната икономика; силна и ефективна Кохезионна политика след 2020 г.; европейски съюз за младите ‒ по-добър живот и активно демократично участие на бъдещите поколения; устойчива миграционна политика, основана на солидарност и уважение към националните приоритети; Европейският съюз ‒ самостоятелен фактор в глобалната политика“, са основните акценти в платформата.

Делегатите приеха и отчета на евродепутатите, както и политическия доклад на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Делегатите на 49-тия конгрес приеха окончателно документа „Визия за България“.

Документът доби популярност в обществото след 21 юли 2018 г., когато бе представен в НДК. Основните акценти на БСП в проектопрограмата при нейното представяне бяха свързани с модерното държавно управление, базирано на дигитализацията; икономическото развитие на България; регионалното развитие; здравеопазване; образование; сигурност и отбрана; външна политика и демографската криза.

След представянето на проекта БСП започна широко обществено обсъждане в цялата страна, а към декември обобщи предложенията и идеите на гражданите. В приетия днес проект са залегнали теми като демографската криза и възможните мерки за справянето с нея, здравеопазването, образованието и науката, физическа култура и спорта, култура, гражданското общество, модерното управление, ефективната администрация и дигитализацията, националната сигурност, както и доходите на хората.

Текстовете за регионалното развитие включват „Визия за Северозападна България“, „Визия за Родопите“, „Визия за Странджа и Сакар“, както и схема за осигуряване на безработица и интелигентни градове.

Проектът засяга и фискалната и данъчната политика. Във „Визия за България“ намира място и темата за Истанбулската конвенция.

Там се посочва, че бракът, семейството и отговорното родителство по законите на природата и тяхната закрила са постижения на цивилизацията и че Истанбулската конвенция противоречи на българската традиция и семейство.