Конгресът на САЩ няма да гласува решение, с което да разреши нанасяне на въздушни удари срещу Сирия. Така законодателите отвориха ожесточен дебат за това каква роля трябва да играе Конгресът във външната политика, съобщава „Уолстрийт джърнъл“. Това означава, че американският президент получава свобода на действие. 
 
Членове и на двете партии заявиха, че президентът Доналд Тръмп притежава достатъчно правомощия, за да проведе ограничени и прецизни удари срещу режима на Башар Асад в Сирия заради подозренията за използване на химическо оръжие.
 
„Мисля, че за един „точен“ удар те (администрацията на Тръмп) лесно ще имат възможността да го направят“, каза сенатор Боб Коркър, председател на Комисията на Сената за външни отношения.
 
Демократът Джийн Шахийн се съгласи с това. „За да започнат такъв тип ракетни удари като миналата година? Мисля, че той има властта да го направи“, посочи тя.
 
Ако Конгресът не гласува, президентът на САЩ може да избегне т.нар. „политическо противодействие“, с което се сблъска Барак Обама през 2013 година.
 
Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!