Кабинетът не беше свален, защото не се е справил с борбата, за която е създаден. Кабинетът беше свален, защото се справяше твърде добре с борбата с корупцията, заяви в интервю за bTV вицепремиерът по ефективно управление в оставка Калина Константинова.

"Промяната започна и тепърва предстои да продължи. Това, което видяхме като аргументи и мотиви във внесеното предложение за вот на недоверие, бяха изключително странни", подчерта вицепремиерката.

„Борбата с корупцията не е само борба за справедливост, тя е и борба за да можем да правим правилното преразпределяне на средствата, които държавата има. Вместо да изтичат по джобове и в корупционни схеми, те да могат да подпомогнат хората, които най-много имат нужда от тях“, добави Константинова.

Статуквото се опитва да си върне надмощието, каза Калина Константинова и като „странни и несъстоятелни“ икономическите и финансовите мотиви за вота на недоверие, с който бе свалено настоящото правителството и посочи, че причините за него са били изцяло политически.

По думите й битката срещу корупцията е изключително трудна за управляващите заради недобре работещата прокуратура. „В условията на една неработеща прокуратура, колкото и сигнали и доклади да се подават, те стоят паркирани на едни рафтове.

Тези дела никога не стартират. Тази битка ще е бавна, защото този орган, който основно трябва да я проведе, не го прави“, посочи вицепремиерът в оставка.

Като смела крачка към промяната Константинова определи решението за закриване на специализираното правосъдие, а следващите ключови задачи вицепремиерът в оставка вижда в смяната на лидерството в антикорупционната комисия, както и в приемането на законопроектите, свързани с първия транш от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

„В икономическо отношение, въпреки всички кризи, които понесохме през тези 6 месеца – COVID криза, война, бежанска вълна, енергийна криза, глобална инфлационна криза – съумяхме, според индикаторите на държавата и оценката на международните рейтингови агенции, да бъде позитивно. Това показва, че мотивите за вота на недоверие са изключително и само политически“, заяви още Константинова.

Вицепремиерката добави, че е забелязала, че пропукването в отношенията в коалицията се е случила по време на лидерските срещи.

„Г-н Слави Трифонов, може би преди около два месеца спря категорично да разговаря с премиера или който и да е от другите партии.

Опитахме да бутаме задачите, които бяха пред нас, но предвид факта, че те (Има такъв народ - бел.ред.) нямаха мандата да взимат решения и нямаха право да отстояват собственото си мнение, беше ясно, че ще се стигне до този патов край“, обясни Константинова.

На въпрос дали е обвързана с политическа партия ГЕРБ, тъй като е заемала публична длъжност по време на второто правителството с премиер Бойко Борисов, Константинова отговори, че е работила единствено в качеството си на експерт.

„Не съм човек на ГЕРБ. Била съм съветник към политическия кабинет на Румяна Бъчварова във втория кабинет на ГЕРБ“, уточни тя.