"Кабинетът беше за сваляне и падна. Тази коалиция беше предупреждавана няколко месеца какво ще последва, ако продължават по този начин. Те или са глухи, или не мислят... Единствената разлика между Кирил Петков и Бойко Борисов е, че единият е малко по-образован. 

В манталитета им няма никаква разлика - и при двамата доминира Азът. За наш ужас Кирил Петков се превърна в по-добре образован Бойко Борисов, но със същия отвратителен манталитет. Страшен проблем е министър-председателят да е въртелив като вентилатор".

Това каза пред БНР Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН.

И подчерта, че ако "Продължаваме промяната" поканят ИТН за разговори за съставяне на ново правителство в този парламент, ще се отзоват.

"Ако ПП си охладят главите, и ние, ако сме в ситуация да избираме по-малко лошото, ако има разговор с отстъпки, включително Кирил Петков да не е премиер, не е невъзможно да се постигне разбирателство. Имаме ужасно много общи цели, въпреки че почти нищо не изпълняваме. Ще трябва да работим по други правила, с по-голяма конкретика".

Той увери, че ИТН няма да прави коалиционно правителство с ГЕРБ и с ДПС.

Според него "мъжкото и достойното поведение" е, след като си загубил коалиционен партньор, отиваш или на избори, или търсиш сам доверие в този парламент.

"Те са вкопчени във властта. Кицата се е запънал на вратата на Министерски съвет като анимационен герой".

Йорданов допълни, че Външно министерство и Теодора Генчовска не са били съгласни с френското председателство за Северна Македония: 

"Външно е изпълнител и се опира на официалната позиция на страната. Но след това се появява Кирил Петков, който е поел ангажимент до края на френското председателство. И го пробутва през парламента, нарушавайки Конституцията, защото поиска всички материали да влизат в комисията по външна политика. ГЕРБ му паднаха на гюме и те вкараха предложението в парламента".