Правителството на Борисов получи звучни шамари от партньорите си в ЕС – холандският външен министър каза, че не ни искат в Шенген заради корупция. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група, предава „Фокус“.

„Искам да поставя на вниманието на депутатите въпрос за държавата. Три думи – тревога, подмяна и отговорност. Тревога от факта, че вчера правителството на Бойко Борисов,а чрез него и България, получи два много звучни шамар. Вчера холандският външен министър открито заяви, че не ни искат в Шенген заради корупция“, каза Нинова. Тя посочи, че по същото време е излязъл и един европейски доклад.

„И тук поставям на вниманието думата подмяна. Това е най-тежкият доклад, който България получава в ЕС. Г-н Борисов казва: „Бизнес средата в България е най-добрата“. Европейският доклад: „Средата в България е слаба, има корупция“, посочи Нинова и подчерта, че същото важи и в други сектори, сред които образование, здравеопазване и инвестиции.

„И най-болезненият въпрос са доходите и неравностите. Европа казва, че социалното изключване в България е значително най-високото в ЕС. А премиерът казва, че българите са забогатели и затова отиват на почивки в Гърция. И най-голямата му гордост – пътищата, в които потънаха милиони, са оценени от Европа, че обхватът и качеството на инфраструктурата у нас остават под средното ниво“, обясни Нинова.

Тя посочи, че работата на опозицията е да открива тези проблеми и да ги критикува.

„Предлагахме алтернатива – това е нашата отговорност и ние си свършихме работата. Къде е вашата отговорност? Г-н Борисов и днес не намери кураж да премине тази врата и да застане пред нас. Г-н Борисов, защо след 10 години управление докарахте държавата до това състояние – и това не е оценка само на опозицията, но и на вашите партньори от ЕС“, коментира Нинова и посочи, че БСП иска отговори и политическа отговорност.