Животновъдите от Болярово, Шарково и Малко Шарково потърсиха помощ от нас и поех ангажименти да им помогнем, като искаме отговор от правителството - какво се случва с тези хора. Кристиан Вигенин, като депутат от региона, ще зададе въпрос на Порожанов. Ще ги поканя да дойдат в парламента и ще осигурим адвокат, за да им помогнем да си търсят правата и по съдебен ред. Няма да ги оставим в бедата им. Бях с тях, когато пазехме стадото на баба Дора. Сега отново съм тук. Никой вече не се сеща за трагедията на земеделските стопани в региона.

Това заяви след срещите в община Болярово лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че по време на разговорите хората са се оплакали, че са забравени от институциите, от политиците, от всички. Че са принудени да плащат задълженията си по кредити, без да имат никаква възможност, след като им избиха животните, информираха от пресцентъра на БСП.

„Все още има карантина, не се знае до кога ще бъде тя, кога ще бъде свалена, нито какво следва, а нито едно животно, вече пети месец, не е умряло от чума", коментира председателят на БСП. По време на срещата ѝ с баба Дора, тя е споделила: ,,Избиха ми здрави козички, обещаха да ми дадат 100 нови. Не са ми дали и една."

„Хората са обхванати от пълно отчаяние. Най-тежките думи, които чух, бяха – „Ще напуснем региона“, разказа Нинова. Според нея това е най-тежката последица.

Снимка: Пресцентър на БСП

,,Хората и сега споделиха, че няма нито едно доказателство, че са били болни – нито от убитите животни, нито от тези, които още са там“, каза още тя. Нинова обясни, че стадото на Ани, с която също се срещна, формално е заличено от правителството като обект и тя има документ, че такова не съществува, а животните са там, но шести месец стоят затворени.

„Правителството изби животните  без причина, остави хората на произвола на съдбата. Порожанов отдавна трябваше да не е министър и да отговаря пред други институции. Сега никой не идва, не им обръщат внимание, не им помагат. Ние ще направим всичко по силите си виновните да понесат отговорност", обеща Корнелия Нинова.