В парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов нарече предстоящото внасяне на предложение за промяна на българската позиция за Северна Македония „национално предателство“.

По думите му, външният министър Теодора Генчовска поне веднъж е поемала ангажимент за това да се вдигне ветото за преговорния процес на Северна Македония.

Относно дебатите за оставка на председателя на парламента Никола Минчев той заяви: „Тук се наслушахме на пълзящи преврати, прохождащи преврати. Истината е, че човек каквото сам си направи, друг не може да му го направи“.

Ген. Атанасов стъписан: Това е началото на пълзящ преврат!

„Смятам, че това е човек, който демонстрираше до онзи ден безпристрастност, аргументираност, познаване на правилника. Което още повече утежнява вината му. Този човек не е сбъркал. Този човек взе това решение – самостоятелно или са му казали“, добави той.

„Ние затова предложихме този дебат до голяма степен да бъде съкратен. Защото нямаме нужда от тези обиди и нападки. Има нарушение на правилника. Като има нарушение, трябва да има санкция. Това е нормалната демократична санкция, която се е случвала много пъти в българския парламент досега“, каза той.

„С упоритото си желание да с вкопчи във властта настоящото малцинство само удължава агонията. Нещо общество агонизира“, заяви лидерът на „Възраждане“.

„Отиваме на нови избори наесен и на тях се явяваме на референдум – кой е „за“, кой е „против“ еврото, връщане на отбранителния суверенитет, връщане на политическата независимост, санкциите срещу Русия. Всичко това ще си дойде на мястото“, категоричен беше Костадинов.