Търпеливо изчаках изказванията на групите и все по-неясен става въпросът с какво днес този дебат допринесе за държавата, за гражданите, за диалога, за решенията за кризите.

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ и лидер на ПГ Десислава Атанасова.

Още един срамен ден за българския парламент и за българския парламентаризъм. Стигна се дотам, че се демонстрира емоционална нестабилност от най-високата трибуна в българската държава от хора, които имат самочувствието, че могат да решават кризи, да управляват държава, да имат решения, да са промяна“, каза тя.

Асен Василев истеряса в парламента, след като чу това от ДПС

„Този дебат започна с лексика, която по-скоро мога да определя като лексика за разчистване на вътрешнокоалиционни отношения. Това беше срамно и грозно и днес допринесе за по-голямото доверие в партиите и българската политическа система“, обясни тя.

По думите й много се говори за морал и кой може да дава морални оценки:

„Как ли не бяха наричани народни представители в днешния ден – мафия, задкулисие. Говореше се за пари, мръсни пари, престъпни схеми, за поръчково разчистване на сметки. За това всъщност се говори от няколко дни. Моралът често се използва за алиби. Последните две години пък съвсем често“, смята тя.

Според нея историята ни учи, че най-зловещите издевателства също са се правили с морални съображения. Това, което днес видяхме в българския парламент, бе издевателство срещу демокрацията“, каза Атанасова.

По думите й се намираме в ситуация, в която днешният дебат не коментира процедурата, нарушенията и мотивите за исканата оставка на Никола Минчев. „Коментират се други наслоени противоречия. Стигна се дотам да има заигравка с етническата карта. Това е недопустимо и безпрецедентно“, смята Атанасова.

„Много от вас казаха, че г-н Минчев е най-младият председател на НС. Не е! Имало е по-млади от него и младостта не е порок. Димитър Тончев, както и Стамболов са заемали тази позиция по-млади. Много от вас казаха, че г-н Минчев е перфектен и брилянтен. Не оспорвам вашата оценка, вие сте негови колеги. Имате право на нея. Само ще кажа, че и тук виждам известна неточност. Той има едно изказване от парламентарната трибуна, от което не можем да преценим колко брилянтен юрист е той“, попита Атанасова.

"С какво през последните 6 месеца бихме запомнили председателя на българския парламент“, запита тя.

По думите й Мичнев е председателят, който е поставил решетки на входа на българския парламент.

„Той най-вероятно след известно време, минути или час няма е председател на българския парламент. Във вчерашния ден вие погазихте правилника за дейността и работата на НС.

През тези шест месеца го правехте системно, макар със силата на мнозинството да успявахте по три пъти да гласувате най-различни решения, да намирате процедурни възможности за едно или друго.

Смятам, че днешният вот не само ще е демонстрация на друго мнозинство. Той ще е урок за вас и за вашата парламентарна група. Вероятно ще имате място и в следващия парламент.

Днешният дебат обаче стана толкова жив и ярък, на моменти дори брутален, от гледна точка на чисто човешките отношения, защото едно нещо по време на дебата беше вярно – думата криза“, каза тя.

„Много ще улесните българския парламент, ако днес гласуваме две оставки – тази на Минчев, и тази на вашето правителство, г-н Петков“, завърши Атанасова.

Вигенин пък вметна: „Днес не може, дори и да искаме, остава си за другата седмица“.