Естествено, че съм доволен, защото ние първи поискахме оставката на Желязков. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в ефира на БНТ по повод отстраняването на шефа на НС Росен Желязков.

По думите му това е закъсняло решение, заради системното погазване на правилника на парламента. Костадинов каза още, че отдавна са искали свалянето на Желязков, но досега не са могли да съберат подписите.

"Досега имаше мнозинство, а сега имаше едно пропукване между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, което направи това възможно. Преди, ако бяхме тръгнали да го сваляме, щяхме да имаме 70 подписа.", посочи той.

Вчера станахме свидетели на много сериозно политическо лицемерие. В сряда на председателски съвет попитахме защо точката за оставката на служебния кабинет не е вкарана в парламента. Отговорът, който получихме бе, че това не отговаря на Конституцията. Той няма право да каже дали е конституционно или не, има един орган и това е КС.

Ние се обърнахме към останалите политически сили, а ПП-ДБ застанаха на страната на Желязков. После в зала го обвиняваха, че нарушава правилника, при положение, че те му помогнаха", заяви Костадинов.

На въпрос за всяко нещо ли трябва да се пита КС какво може да се гласува или не, лидерът на "Възраждане" заяви:

"Много надценявате народните представители. Те са много по-семпли, много по-скромни, много по-простоватички. Аз не вярвам на нито един юрист. Работата на един юрист е да мотивира нещо, което няма как да бъде мотивирано и обяснено. Те могат да изкривят и манипулират всеки един закон. Да не забравяме, че аз също съм юрист", каза още Костадинов

Той посочи, че КС не е независим орган, тъй като по думите му той изпълнява политически поръчки.

"Особено след като все още няма решение за нашата жалба за промените в Конституцията, което бе подкрепено и от президента, особено когато предстоят избори", заяви Костадинов.

Той обвини вносителите на промените в Конституцията - ПП-ДБ, ГЕРБ и БСП.

"Тези хора, които са правили промените в Конституцията, са некомпетентни. Този, който е създал тези промени, трябва да си носи отговорността. Най-голяма е отговорността на ПП-ДБ, защото те са инициаторите. От които между другото Христо Иванов се разграничи така драматично, че нямам думи. До толкова, че той каза, че е забравил за тях, а неговият подпис стои под тях", отбеляза Костадинов.

Една от посоките, в които ЕС се развива е ограничаването на свободата на словото. Посочи Костадинов и даде за пример ограничаването на

Тя дойде на партийно събрание и тя бе помолена да си тръгне, защото е партийно събрание. Някакви хора бяха написали донос, че е имало физическо насилие и тя бе викана да обяснява, че е нямало такова нещо", каза още Костадинов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!