Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска мандат ДСБ да стане инициатор и да направи всичко възможно да създаде дясна изборна коалиция, която да участва в управлението на страната. Той каза това пред Петото национално събрание на ДСБ.
Шансът на управляващите е в разпокъсаността на дясната опозиция. Личната неприязън, дребнавите политически сметки и недоверие я правят неубедителна. В ДСБ не сме позволявали личните отношения да определят политиката ни. Сега, изправени пред европейската изолация и нарастващата мощ на мафията, ние трябва да сме готови да загърбим и своите сметки. Целта ни не може да бъде просто самостоятелна група в следващия парламент, т.е. само политическото представителство, заяви Костов.


Чрез тази дясна изборна алтернатива ще бъдем гарант и коректив за проевропейско, реформаторско управление, смята Костов. 

Гарант и коректив в управлението на страната означава, че представляваната от нас засега неголяма, но компетентна и реформаторска общност да участва смело и решително за спасяването на България от престъпност и изолация, обясни лидерът на тъмносините.  Ще се провежда антикризисна политика, ще има справедливо разпределение на ползите от европейското ни членство, ще бъде отстранена мафията и олигархията от властта; че БСП, ДПС и НДСВ ще бъдат изпратени в опозиция, ще бъдат ревизирани делата им в управление и виновните политически лица и администратори ще бъдат изправени пред съдебната власт. Нашето присъствие в управление ще доказва, че то съблюдава безкомпромисно етническата толерантност и работи за разрушаване на гетото, в което Доган и компания държат насила българските турци. Цивилизованата етническата толерантност е истинската гаранция за гражданския мир у нас, а не ДПС, категоричен бе Иван Костов. 

В разумен, но възможно най-кратък срок ще възстанови доверието и финансирането на ЕС към България. Това може да стане само с „чисти ръце”. Не подкрепяме и не участваме във фасадна промяна, която заменя едни с други корумпирани и престъпни лица. Ще настояваме да се прекратят либералните експерименти, които деформираха устойчивото развитие на страната. Превърнаха го в нетърпимо и несправедливо за обществото, в непоносимо за нашата природа, в хабящо единствения ни икономически ресурс – хората. Тези експерименти поставиха българския икономически растеж на нездрава основа, върху сив и черен бизнес. Всичко това сега рухва пред очите ни, обясни лидерът на ДСБ.

Ще работим за енергийна сигурност и независимост на България. Ще противодействаме на връщането на страната ни в руската имперска орбита и откъсването й от ЕС и НАТО. Ще настояваме за изваждане на бившите сътрудници на ДС от всички властови позиции, включително от ръководството на парламента, неговите комисии и делегации, каза още Иван Костов.

Изграждането на дясна изборна коалиция е само първата ни стъпка преди изборите. Втората е участие в алтернативно на сегашното управление и ние ще работим за това, посочи Костов. /БЛИЦ