Имахме ясно предложение водещите кандидати за ЕК да участват в предавания, да обиколят държавите и да се срещнат с хората. Беше логично да изберат нашия кандидат Манфред Вебер. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в предаването "Панорама" по БНТ.

"Урсула фон дер Лайен има важната задача да убеди и събере мнозинството в ЕП. Ние ще ѝпомогнем, но всичко зависи от нейните възможности", каза още той.

"Функцията на председателя на ЕК е изключително важна. Вебер положи всички усилия за прозрачно представяне пред гражданите на всички важни теми", допълни Ковачев.

"Не знам кой е заговорил за българи начело на ЕК, това бяха спрягани имена, а не официални номинации. Ако някой от България имаше възможност да получи такава позиция, нямаше съмнение, че трябва да е подкрепен - независимо дали е Кристалина Георгиева или Сергей Станишев. Търсихме мнозинство за най-доброто, което можеше да бъде предложено", разкри евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

"Със Северна Македония съвместно ще бъдем председатели по т.н Берлински процес. Трябва да помагаме на нашите исторически сънародници в тяхното влизане в ЕС. Нека преустановят фалшификациите и манипулациите. Кощунство е да променят идентичността на починали хора. Поздравяваме Стево Пендаровски за смелостта да изрази историческия факт, че Гоце Делчев е българин", коментира Андрей Ковачев.