В понеделник в следобедните часове, след даден ѝ от президента Румен Радев 10-дневен срок, изненадващият за мнозина доскоро кандидат за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева представя (или не) проекта си за кабинет, който ще бъде шестият служебен такъв в рамките на малко над 3 години, пише "Труд". 

Въпросът е обаче - ще бъде ли върната пълна или пък празна папката, което би значело, че държавният глава отново трябва да се зарови в “домовата книга” от едва няколко имена, за да избира нов премиер.

Динамиките в процеса по сглобяване на правителство се променят рязко почти ежедневно.

Докато преди дни оставането на повечето министри, с изключение на шефа на вътрешното ведомство Калин Стоянов, бе почти сигурно, а и потвърдено от редица от тях, в края на седмицата се заговори сериозно за опция, при която Грънчарова-Кожарева ще се откаже изобщо от първоначално заявените си намерения да прави кабинет. И съответно като мотив за това ще се посочат “семейни причини”, макар и да се заговори за оказван върху нея политически натиск.

Горица Кожарева удря тежко Радев, отиваме на избори на…

Коментар дойде и от президентската институция. Вицепрезидентът Илияна Йотова прогнозира, че Грънчарова-Кожарева все пак ще представи кабинет, защото поне до момента не е заявявала нещо в обратната посока.

“Когато президентът Радев є връчи мандат, той є каза, че трябва да разчита преди всичко на себе си и да не се поддава на влияния и натиск. (Ако все пак върне неизпълнен мандата - бел. ред.) президентът трябва да се обърне отново към домовата книга и да види кой е свободен и кой ще поиска”, каза още вицепрезидентът и обвини за ситуацията неудачните промени в Конституцията.

Възможностите за избор на държавния глава не са особено много, като засега единствен от “домовата книга” с половин уста желание изрази заместник-управителят на БНБ Петър Чобанов, който е и бивш дългогодишен депутат от ДПС. С условието - ще приеме да оглави правителството, ако съзре “екзотики”, заплашващи финансовата и фискалната стабилност на държавата, както и пътя ни към еврозоната.

И междувременно, докато се коментира тази нова хипотеза, се появи и друга информация, витаеща сред политическите партии, която няма как да бъде потвърдена официално часове преди окончателния отговор на Грънчарова-Кожарева.

А тя е следната - че с оглед на възможността тя да се откаже, болшинството от министрите, които вече са потвърдили оставането на постовете си и в следващия кабинет, са решили да изпреварят събитията и сами да оттеглят заявките си.

И така “почти сигурни” оставали само министърът на финансите, на икономиката, на земеделието и на образованието. Днес в телевизионно интервю обаче министърът на туризма Евтим Милошев далеч не отрече възможността да продължи да изпълнява длъжността си, разбира се, с уговорката, че последната дума е на кандидат-премиера.

С оглед на динамиката на политическите процеси и вървящите към момента множество “консултации” под формата на срещи или телефонни разговори, е напълно възможно Грънчарова-Кожарева да отиде на “Дондуков” 2 и с пълна папка, като тогава съответно парламентът трябва да се събере извънредно утре, 20 август, за клетвата на новия кабинет.