Крадецът вика "дръжте крадеца". Така може да се обобщи коментара на новия МВР шеф Атанас Илков относно желанието на Ахмед Доган за охрана от НСО.

"Няма заплахи за живота му", категоричен бе в ефира на БНТ министърът на вътрешните работи.

"Отговорностите, пред които съм поставен аз и колегите ми, са изключително големи. Обществото има големи очаквания към нас, най-вече за провеждането на честни изброи. Това ни кара да сме много организирани и отговорни, за да оправдаем очакванията на обществото", заяви той.

Положих усилия да се успокои системата, защото имаше напрежение в нея с оглед на последните седмици в публичното пространство. Фокусът непрекъснато беше в МВР, а това създаде дискомфорт. Важно е колегите да бъдат фокусирани в задълженията си. Нашата грижа е да им осигурим всичко необходимо", подчерта Илков.

По думите му МВР работи с много големи темпове по подобряването на материално-техническата база, което е изключително важно. 

Закана за предстоящите избори

"До последния си ден на тази позиция ще положа големи усилия за подобряването на техниката на труд", обеща той.

"Не усещам натиск. Наша отговорност е да има честни и прозрачни избори", добави още силовият шеф.

"Ако в ромските махали се осъществява превантивна дейност, не трябва да се възприема като натиск. Необходимо е да бъдем там, така даваме и спокойствие на гражданите. Така се налага и спокоен обществен ред, не е репресия това", анонсира той за деня на изборите. 

Илков издаде, че има лица, които са във фокуса на МВР във връзка с изборите. "Ще работим срещу купения вот и тези лица са именно в този фокус и ще бъдат наблюдавани. Когато имаме данни, ще бъдат предприети всички нужни действия", обеща той.

Илков обеща да няма голям брой смяна на директори. "Дори да има рокади, те ще са ограничени, за да не се създава стрес в системата. Ще има смени по области на ръководители, само където има лоши резултати", обясни той.

Драма с главсека на МВР

Илков посочи, че по време на служебния кабинет главен секретар на МВР няма да има, той ще се назначи по време на редовното правителство.

"Смяната му е, за да се види, че няма да се правят избори със стария екип. Резонно е да има нов главен секретар, когато има редовен кабинет, да се види коя е подходящата кандидатура и да бъде назначен", каза Илков. 

По думите му това няма да се отрази на действията срещу купения вот.

Сагата с Ахмед Доган

Той коментира и свалената от МВР и НСО охрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"От позицията на МВР мога да кажа, че по сигнала, който постъпи в МВР е извършена проверка. Всичко, изложено в сигнала не се потвърди. От нашата проверка ние не установихме данни за застрашеност на г-н Доган. На база на тези данни НСО преценява има ли основание да назначава охрана."