Кръгът „Капитал“ около Иво Прокопиев инжектира с финанси предизборната кампания на обявената иначе за непорочна партия „Да(й) България“. Това става ясно от публичния регистър в Сметната палата с даренията за вота на 26 март, в който вече са качени спонсорите на формациите за старта на агитацията, пише "Монитор".
Данните там са поредното доказателство, че проваленият правосъден министър и парашутен лидер на партията Христо Иванов е само кукла на конци за Прокопиев, който използва новоизлюпената „Да(й) България“ като ракета носител към държавните порции, за да захрани закъсалите си компании. За да влезе в предизборната надпревара пък самата партия използва пипалата на Зеления октопод, като се шмугна в набързо скрепената коалиция между Зелените и известната като розовата ДЕОС.

Поредната топла връзка между капиталци и „Да(й) България“ лъсва този път чрез собственика на фирма за катерачни стени Ивайло Пенчев, който е налял законовия таван от 10 000 лв. за агитацията на „Да(й) България“. Той е от тясното обкръжение на едно от емблематичните лица на кръга „Капитал“ - бившия държавен глава Росен Плевнелиев, който го включи сред отбраните бизнесмени, заведени от него в Китай при визитата му там през 2014 година. През годините Плевнелиев използваше всяка възможност, за да рекламира фирмата на Пенчев. За нея е запазено и едно от най-апетитните места в „София Тех Парк“, който бе изграден след яростно лобиране на Плевнелиев. При вдигането на сградата имаше недоволство срещу това какво прави фирма за катерачни стени в уж най-високотехнологичния център у нас, но инвестицията не беше спряна. Именно в „София Тех Парк“ пък бившият държавен глава получи офис след края на мандата си, така че на практика с Пенчев сега са си и съседи. Бизнесменът е добре обгрижван и от вестника на Прокопиев - „Капитал“, като периодично на страниците му се пускат пространни интервюта и пиар статии за него.

Крупно дарение от 10 бона Прокопиевата партия на грантаджиите „Да(й) България“ е получила и от Божидар Бакалов, а още 21 души са се отчели с по-дребни суми.

На този фон изпъква напълно празният към момента списък с дарители за „Нова Република“ на Радан Кънев. Двете политически отрочета на драгалевския лаборант Иван Костов в крайна сметка се сдърпаха и ще се явят отделно на изборите, но очевидно спонсорите са се пренасочили само към „Да(й) България“.
До момента общо даренията за всички формации за вота надхвърлят 150 000 лв., като традиционно с благодетели се отчитат левите формации – „БСП за България“ и обединението АБВ-„Движение 21“. Освен външни спонсори, социалистите са впрегнали и кандидат-депутатите си да вадят пари от джоба си за агитацията. Така с най-много средства – 9755 лв, се е отчел любимецът на няколко поколения Стефан Данаилов, който оглавява две листи на БСП за вота. По 1000 лв. са извадили още Дора Янкова, Драгомир Стойнев и Кирил Добрев.
 
Академик постави диагноза на Радан и Иванов, били шизофреници
Известният антрополог и психолог акад. Петър Иванов постави тежка диагноза на проваления правосъден министър Христо Иванов и неговия бивш съратник Радан Кънев. По думите му двамата страдат от шизофрения, а техните политически формации „Да(й),България“ и „Нова република“ можели да се определят като шизоидни. Той коментира поведението на двамата по време на премиерния епизод на предаването на Николай Бареков „Презареди България“. „Хора с профил като този на Иванов и Кънев имат особена мисловна продукция, шизоидни елементи в разсъжденията си и гротескно поведение“, коментира академикът.