Мистериозното посещение на шестима американски сенатори у нас преминало в пълна медийна тишина по настояване на кръга около държавния глава Румен Радев.

Вчера от семпло съобщение на американското посолство у нас стана ясно, че между 23-ти и 25-и август конгресна делегация с шестима сенатори, водена от Ричард Шелби, е била на посещение у нас и се е срещнала с представители на правителството и на американския бизнес в България.

Медиите обаче разбраха за това постфактум, и то не от пресслужбата на Министерски съвет, а от страницата на посолството.
Въпросът е защо това посещение беше обвито в пълна медийна мъгла?

„Два месеца преди решаващите президентски избори той не може да си позволи да афишира подобна външна политика. В същото време не може и да отклони посещението”, коментират още приближени до „Дондуков” 2.

Държавният глава Румен Радев не искал да отблъсне и потенциалните избиратели от средите на БСП, които са върли противници на американската намеса във вътрешната политика на България. Това е и основната причина той да даде третия мандат за съставяне на правителство на социалистите – нещо като реверанс преди вота за държавен глава през есента.