"Въпросът с Калин Митрев е въпрос на ЕБВР - те да си направят проверката и да преценят има ли нарушения, които възпрепятстват дейността му. От наша страна пък да се провери дали тези средства са декларирани, дали са платени данъци, така, както твърди самият той", коментира пред Канал 3 бившият външен министър и депутат от БСП Кристиан Вигенин.

Цялото това надуване на балона специално тук в България е свързано преди всичко с Ирина Бокова и целта да бъде отново уязвена, категоричен е соцдепутатът. Според него се вадят от контекста нейни дейности, свързани с Азебрайджан, които въобще не дават пълна картина за нейния ангажимент в тази страна, за да се направи изводът, че парите на Калин Митрев  като консултант са свързани със задачата тя да изчисти имиджа на властите на режима в Азербайджан.

Вигенин потвърди, че е факт, че е имало изложба на Азербайджан в ЮНЕСКО и ангажиране на Бокова с фондацията на съпругата на президента на тази страна, но в същото време два пъти е награждавала борци за човешки права в страната, които са били в затвора. "Когато  награждаваш такива хора, буквално зашлевяваш режима в Азербайджан, не му чистиш имиджа", намира липса на логика Вигенин.

Според него атаката е свързана и с влиянието на ключова фигура като сегашния директор на ЮНЕСКО върху избора на нейния наследник на поста, който предстои. "Това надуване на балона около Бокова просто няма как да издържи. Не може въобще да направим тази връзка между ангажимента на Митрев като консултант и нейната дейност", категоричен е депутатът от външната комисия.