„Трябва да поставим въпросите, които излизат от Механизма за мониторинг и проверка на ЕК и да им отговорим ясно, за да може той да приключи. Говори ни се за мерки, които се повтарят от години, но тъпчем на едно и също място.”

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков във въпрос към министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Той припомни, че още през октомври 2016 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е уверил в писмо премиера Борисов, че планира приключване на Механизма за мониторинг и проверка до края на мандата на настоящата комисия. Зарков припомни още, че последният доклад на тази комисия е излязъл на 13.11.2018 г. и съдържа констатации, които са накарали българите да мислят, че действително идва краят на този механизъм.

Народният представител коментира, че заради това думите на комисаря по правосъдието Вера Йоурова са прозвучали изненадващо, когато през април тя е изразила обратно мнение.

„Според нея този процес не може да бъде завършен в мандата на тази ЕК. Още повече, че тенденцията по думите й не е дотам удовлетворителна, за да може ясно да се заяви, че механизмът може да спре”, каза още Крум Зарков. Той добави, че е хубаво, че се знае по кои мерки страната ни има напредък, но по думите му министерството трябва да каже по кои няма.

„Пример за такива мерки, които не са изпълнени са: непредсказуемостта на законодателния процес, съдебната карта и други. ЕК очаква и външния преглед за функционирането на системата за предварителна проверка по възлагането на обществени поръчки, който е създаден с подкрепата на Световната банка. Напредъкът по изпълнението на тези мерки трябва да се представя на народните представители, а не министърът да си заравя главата в пясъка”, заключи Крум Зарков.