Решението за глоба на БЕХ задължително трябва да се обжалва и страната ни да защити правата си в съда. Съдът в Люксембург постанови, че страната ни е нарушила европейското законодателство. България е наказана не защото не изпълнява някакви ултимативни условия, а заради разминаване с европейското законодателство. Това каза депутатът от БСП Крум Зарков в ефира на bTV.

По думите му целта на ЕК е да направи така, че това повече да не се повтаря.

„Тази глоба ще е голямо натоварване и за трите ЕРП-та“, предупреди той.

Зарков коментира и ветото на президента. „Държавният глава беше прав. Между глобата на БЕХ и арестът на непълнолетни лица има общи нещо и това е невъзможността на управляващите да разговарят с ЕК.

Той определи като недопустимо да бъде задържан непълнолетен без да са уведомени родителите му за 24 часа. „Аз се чудя защо са направени тези промени в НК, след като се върви към отнемане на човешки права. Трябва да се конкретизира в кои случаи тази мярка ще се прилага. В директивата са предвидени и други такива мерки, без парламентът да ги е обсъдил“, разкри той.

„НК и НПК са деликатни материи, винаги има рискове престъпници да останат ненаказани или невинни хора да влязат в затвора. Това е деликатна материя и трябва да се пипа много внимателно“, призова опозиционният депутат.

Той обясни и как се приемат законите в България. „В понеделник се вкарва законопроект, в сряда е в комисия, в петък се гласува в пленарна зала, като се обяснява, че ако не бъде приет, се подкрепя олигархията“.

„Президентът налага вето за 12 път. Само едно беше прието, а всички те са основателни. Управляващите приемат на нож всяка критика и я определят като саботаж. Президентът съвсем правилно ги принуждават да погледнат още веднъж към текстовете. Той не може да спре законопроект“, каза още Крум Зарков.