Бюджет на безотговорния харчалък. Така определи проектобюджет 2022г. икономическия анализатор Кузман Илиев за обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“. По думите му параметрите показват, че става дума за рекордни разходи.

Оказва се, че най-големият проблем според икономическият анализатор, е, че освен задлъжняването и натрупващият се дефицит, се наблюдава и сериозно политизиране на икономическия процес в страната.

„Държавата се държи като играч, който си живее в собствен свят, в който вътре се увеличават абсолютно всички разходи – социални помощи, помощи за всички, които имат проблемен бизнес в момента, без да се решават проблемите в тяхната основа. Примерно цената на електроенергията трябва да се реши като има повече предлагане на електроенергия и са направят дългосрочни договори на добри цени с бизнеса, а не като се раздават помощи.

Асен Василев обяви най-чаканата новина: Ето за какво ще отидат парите от Бюджет 2022 ВИДЕО

Или примерно увеличаването на майчинските, но по този начин се стимулира към загуба на квалификация и невръщане на пазара на труда, а това е една среда, в която пак ще трябва тези майки да бъдат подпомагани от работещите хора. И много други впечатляващи популистки ходове, но вредни, които водят до политизиране“, обясни Илиев.

Според икономическият анализатор, България в момента има много добри приходи заради инфлацията и високото ДДС.

„Това е изкуствено усещане за благоденствие и къпане в пари. Нямаше абсолютно никакъв смисъл при положение, че самият г-н Василев задава едни много положителни очаквания за икономическия растеж, България да е на дефицит 4% или 6 милиарда, абсолютно ненужно и няма никаква логика“, каза още анализаторът.

Кузман Илиев беше категоричен, че живеем на заем, защото дефицитите са натрупване на дълг, който с големите държавни „харчове“ се акомулира.