Лена Бориславова най-сетне проговори за всички излезли видеа с нея и премиера Кирил Петков. Говорителката на кабинета призна какво мисли за всичко това и дори разкри какъв разговор и двамата се е наложило да проведат с близките си хора. 

МС с официална позиция за воаяжа на Кирил и Лена в Солун

Бориславова заяви това в ефира на Нова телевизия, като първо започна с коментар на интервюто на Слави Трифонов от неделния ден и отправи сериозни укори срещу него

"Моето впечатление от интервюто на Слави е, че апелът му бе, че другите хора в коалицията трябва да се вслушват в него и, ако не е неговото, не може да е нищо друго", поде Бориславова.

"Мисля, че господин Петков е най-диалогичният човек, който може да споява тази коалиция", добави тя.

Слави сензационно: Петков нарече Каримански "леке", а когато го попитах за ареста на Борисов...

По думите й именно при избора на шеф на БНБ си е проличало кой в коалицията се държи авторитарно и тропа по масата.

Не мога да коментирам какви са причините Трифонов да вземе това решение. За мен това не е бюджетът, защото аз лично преди МС се бях обадила на г-н Балабанов в 20:00 ч. вечерта и го питах дали да очакваме изненади. Той ми отвърна, че не се очакват“, поде тя.

По думите й следващия ден е имало тряскане на врати и грозно поведение от страна на ИТН, докато се е решавал бюджетът.

Според нея поведението на Слави Трифонов и партията му е неморално.

Трифонов хвърли бомба, вижте как е записал в телефона си Кирил Петков!

„Колегите от ИТН не вдигат телефони и не комуникират с нас по коалиционен начин. Нямаме никакъв контакт с тях, за да обсъдим варианти занапред“, каза тя.

ПП застава твърдо зад личността на Кирил Петков като премиер, защото той е човекът, който може със своята убеденост и силна воля да не позволи да има корупционни схеми и източване на бюджет“, каза Бориславова.

Тя не изключи опцията отново с ИТН да се седне на масата на преговорите и да има ротация в постовете в МС.

„Хората в парламента трябва да решат дали искат да са на страната на тъмното, непрозрачното или ще се избере отговорното поведение, където всеки депутат се отчита не пред своя лидер, а пред гражданите“, каза тя.

„Когато някой реши да обсъжда хипотезата да сменим премиера, излезе с кандидатура и това е човек, който наистина ще се бори с корупцията, то тогава може да го обсъдим“, заяви Бориславова.

„Да си в тази четворна коалиция не е лесно. Това носи своята болка. Нашият избор е да видим дали може да продължим да работим по този начин и можем ли да продължим напред. Няма да гласуваме оставките, преди да се реши казусът с бюджета“, каза тя.

Бориславова каза, че събитията с ИТН са станали твърде скоро, но тя продължава да апелира към депутатите да гласуват по съвест за актуализацията на бюджета.

По думите й в момента ПП продължава да търси съмишленици сред народните представители: Не обещаваме постове или парични суми“, категорична бе тя.

Бориславова коментира като „спекулация“ това, че Андрей Гюров е спряган за бъдещ шеф на МВР.

Според нея ПП има ценностни различия с някои от коалиционните партньори.

„Трифонов днес положи неимоверни усилия да се разграничи от проверката на „Капитан Андреево“. Той като Борисов сякаш му е бил спрял тока и не е бил запознат със случващото се“, заяви Бориславова.

Според нея Слави е по-вероятно да е напуснал коалицията заради случващото се на „Капитан Андреево“, а повода му е Северна Македония – тема, с която той се заиграва много добре.

„Абсурдно е, че Петков ще предаде българския интерес“, категорична е тя.

„Изненада ме, че Слави твърди, че не знае какво се случва на „Капитан Андреево“. Струва ми се странно. Със сигурност причината не е Северна Македония“, добави тя.

По думите й въпросът за РСМ ще бъде решен в НС, а относно бележката – „това е нелепо“.

Според нея Рашков е най-подходящ кандидат за КПКОНПИ. „Това ще е интересно доказателство за това от коя страна на този вододел ще застанат депутатите от това НС“, каза тя.

„Как смятате да отговорите на атаките срещу вас“, запита я Лора Крумова:

„Това е единственото доказателство, че явно наистина нещата, които правим, са подразнили хората, които финансират тези медии“, отвърна Бориславова.

„Човек никога не може да е подготвен за тази атака, но ние продължаваме напред“, добави тя.

Бориславова заяви, че не е получавала заплахи.

Говорителката на кабинета на Петков бе помолена да коментира и воаяжа с премиера до Солун:

„Това беше регионално събитие, с всички регионални лидери и държавни глави, с участието на Шолц и Шарл Мишел. Можеше да се ползваме и с по-малък самолет, но той беше използван с президента. Алтернативният вариант бе да пътуваме 8 часа с кола, докато държавата е в криза и да не се решават други задачи“, каза тя.

„Когато жълтата медия се активизира, това е доказателство, че има шанс и надежда истинската промяна да се случи. Не знам кой стои зад всичко това, има поне няколко субекта, които може да стоят зад подобна атака. Разговаряхме с премиера по тази тема и с близките си хора. Имаме пълната им подкрепа“, каза тя.