"Да, един труден компромис, но това не бе все пак онзи компромис за подуправител на НЗОК, за който имаше доклад на ДАНС и преписка в прокуратурата", това написа Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" (ПП) във фейсбук профила си по повод избора на конституционни съдии, станал в петък (19 януари)

Тя описа петъчния ден като "две положителни събития: съдия Белазелков стана конституционен съдия и аз, за разлика от моите колеги от ПП-ДБ, не трябваше да гласувам в НС". 

Ето какво още пише Бориславова: 

"Един компромис. 1/12 компромис.

Е ли Конституционният съд полуполитически орган по дизайн и функции – със сигурност може да се твърди. Казвали са ни го на лекции. В онази аудитория, в която се появи надписът на студентското недоволство и се загнезди в съзнанието ни с болка.

Два свята. Силно професионална, политически независима кандидатура, ползваща се с широка обществена и професионална подкрепа. И... силно политизирана и антагонизираща кандидатура, идваща да замени друга такава, вече с изтекъл мандат.

Един избор и Едно управление, което съществува във взаимодействието на тези два свята и заради осъзнаването, че нито един от тези два свята няма да изчезне. Особено вторият - та това са 669 924 гласа и тяхното право да получат кандидатура, която олицетворява политическата формация, която подкрепят.

Лукс е да живееш и да избираш измежду идеални опции в един идеален свят. По-малък, но все пак лукс е да спасиш себе си и да не гласуваш, прехвърляйки товара върху другите.

Така че, браво колеги от ПП-ДБ, които гласувахте, и благодаря! Знам, че не ви беше лесно!"

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук