Днес 15.09.2016г. по случай 15 септември Първи учебен ден, имахме удоволствието да присъстваме на откриването на Първи учебен ден и началото на новата учебна година в Основно Училище Христо Груев Данов в село Розино, община Карлово, където учат повече от 400 ромски деца, съобщава Илия Илиев от ПП "ДРОМ".
Ние бяхме впечатлени от прекрасната атмосфера в училищния двор, която цареше между учители,ученици, родители и всички присъстващи. Силно сме впечатлени от прекрасното отношение и любовта на учителите към децата. През целия ни престой там, ние не забелязахме никакво отношение на разделение между хората.

Всички учители с усмивка и гордост водеха своите класове през училищния праг. Казваме, че имахме удоволствието да присъстваме точно тук, защото видяхме модел на успешно интегриране на местната общност с помощта на Училищното ръководство и кмета на село Розино Г-н Ангел Шаламанов, неслучайно, а именно защото тук в подножието на Стара планина, където са корените на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, се очаква да чуем думата "национализъм", но национализмът уважаеми приятели, е не този, който сме свикнали да чуваме от популистки изказвания на различни псевдо политици, а национализъм така, както ни го е завещал Левски- да се уединяваме, добруваме, да бъдем единни цялата българска нация, без значение откакъв етнос сме роми,арменци,евреи и други.

След откриването на Учебната година проведохме работна среща с кмета на село Розино и общинският съветник Г-жа Ерма Попова, на която обсъдихме проблемите на ромската общност в общината и конкретни идеи за интегриране на ромската общност, чрез промяна на Закона за устройство на територията и програмите за образование и интегриране към МОН. Уточнихме в рамките на 4-5 седмици да излезем с конкретни идеи и предложения за успешна интеграция на ромската общност в Национален мащаб, като защо не главният проект да стартира именно от Възрожденския град Карлово.