Приватизацията в България е направена погрешно и това е причината предприятия като “Кремиковци” да са в това състояние. Това заяви бившият вицепремиер и министър на отбраната Димитър Луджев по бТВ тази сутрин.
Той обвини бившия премиер Иван Костов в грешки в модела на раздържавяване. Костов и кръгът около него така и не разбраха, че въпросът не е в това да дадеш за един лев или долар завод в частни ръце, а да намериш подходящ инвеститор, който да го направи добре работещо и печелившо, коментира Луджев. Според него бившият собственик на “Кремиковци” Валентин Захариев е свързан с комунистическата партия, а последващият изпълнителен директор на металургичния комбинат Александър Томов е провел преговорите за приватизацията на “Кремиковци” по начина, по който стана. От разговора стана ясно, че заплатата на Александър Томов в "Кремиковци" е била 10 хил. евро – факт, който той сам бил споделил. Той обича да се хвали, каза Луджев.
Работниците от металургичния гигант днес за пореден път се отправиха на протест с искане да им бъдат платени заплатите. Част от тях вече обвиняват синдикатите, че не се грижат за интересите на служителите, а са на страната на правителството. Всичко е лъжа, има едни кръг от началници в “Кремиковци”, който получава заплати над 10 хиляди лева, а на работниците не плащат вече три месеца, възмущаваха се те тази сутрин преди да се отправят към сградата на Министерски съвет, където пак ще има митинг. Според тях от завода се изнася продукция, която е поръчана и след като има купувачи, трябва да им бъдат платени заплатите. От вчера държавата купува метал от “Кремиковци” за нуждите на резерва с парите от излишъка в бюджета. Условието на синдикатите обаче е това да стане на един или най- много на два пъти, за да бъдат платени възнагражденията на работниците до края на седмицата.
Васил Яначков, председател на федерация "Металици" към КНСБ, поиска разследване на всички ръководители на “Кремиковци”, защото според него е имало нарушения и кражби от години. /БЛИЦ