Министърът на икономиката Божидар Лукарски е един от най-активните членове на кабинета "Борисов". Без много шум Лукарски успя да изправи на крака ВМЗ "Сопот" и да превърне "Кинтекс" в работещо предприятие. Агенция БЛИЦ потърси мнението на г-н Лукарски по най-актуалните теми в икономиката, политиката и бизнеса. Вижте как отговори той на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

- Г-н Лукарски, бюджетният излишък достигна рекордната стойност от 2.7 млрд. лева. По какъв начин това ще подпомогне реално българската икономика?
- Нека първо да видим какъв ще е бюджетният излишък към края на годината, когато колегата Горанов ще започне да подготвя бюджета. Тогава ще видим какви реални икономически мерки за растеж могат да бъдат предприети. 

При всички положения това високото ниво на бюджетния излишък е една положителна тенденция, която е оценка не само за Министерство на финансите, но и за работата на много институции, както и за работата на цялото правителство.

- Какво е нивото на чуждестранните инвестиции на българския пазар?
- Аз винаги съм бил оптимист за ръста на чуждестранните инвестиции както за миналата така и за тази година. Чуват се най-различни черни оценки, включително и наскоро по време на парламентарния контрол проф. Румен Гечев доста манипулативно заяви, че има спад на инвестициите. Това не е така.

Има заявки за доста големи чуждестранни инвеститори. От началото на годината имахме важни посещения, които дадоха положителен тласък на редица добри инициативи.

Реализира се голяма инвестиция от Япония близо до Тракия свободна икономическа зона. Наред с това очакваме и още две инвестиции на утвърдени японски компании, които ще бъдат в Димитровград.

Чакаме също така и инвестиции от Германия, а наскоро подписах и сертификата за инвеститор на баварската фирма "Мултивак". Това е заслуга основно на Министерство на икономиката, защото се случи след посещението на една делегация, лично водена от мен в Бавария. Направихме така, че тази инвестиция да се случи в нашата страна, а не в Румъния.

Абсолютен оптимист съм за покачването на чуждите инвестиции през следващите месеци, въпреки прогнозите, че основният икономически растеж ще се задържи на вътрешното потребление.
 

- Съвземат ли се българските предприятия от мафиотската приватизация по времето на кабинета "Костов"?
- Това е много дълъг период от време. Приватизацията започна в края на 90-те години. Някой предприятия се съзвеха, други - не.

Но при всички положения не е еднозначна оценката за това какво се случи тогава и доколко икономическия ефект от тази приватизация е положителен.

- "Кинтекс" е осигурил на българските предприятия с 14% повече износ, отколкото през 2014 година. Конкурентно способно ли е това предприятие на европейските компании?
- Това предприятие има строго сегментирани собствени пазари, които не е изгубило и на които е марка. 
 

"Кинтекс" има своето важно място във военно-промишления комплекс на България. Въпросът за конкуренцията на българските оръжейни предприятия на западния пазар е много специфичен, защото ние имаме собствена ниша на износ, в която сме безспорни лидери.

Реално ние не се конкурираме в тази ниша със западните производители на такъв вид продукция.

- Ще се изправи ли ВМЗ "Сопот" на крака, след като наскоро в завода бяха назначени 1000 нови служители?
- Реално този завод вече е изправен на крака. Назначените нови работници и оборотите на ВМЗ "Сопот" показват, че заводът постига най-добрия икономически и социален ефект за региона от съществуването си.

Нивата там за първи път са толкова високи от 80-те години, когато заводът е работил на пълна пара. 

С гордост мога да заявя, че от 90-те години до сега ВМЗ "Сопот" не е бил в по-цветущо състояние. Изплатени са и всички дългове на завода от последните 20 години. Предприятието си върна както кредитите, така и дълговете към Община Сопот.

Заводът е осигурен с договори за продукция поне до 2017 година и има глад за нови работници. 

- Председателят на Асоциацията на българските банки и главен изпълнителен директор на "СиБанк" г-н Петър Андронов заяви в интервю за БЛИЦ, че страната се нуждае изключително много от инженери и програмисти, а не толкова от икономисти. Споделяте ли мнението на банкера?
- Споделям мнението на г-н Андронов на 100%. 

Апелирам към родителите на младото поколение, какъвто съм и аз, да не зареждаме децата си с болни амбиции. Нека те да не бъдат висшисти на всяка цена. Това, което се търси в България към момента са инженери на средно инженерно ниво. 

При всички положения ще е полезно нашата образователна система да произвежда повече инженери, програмисти и компютърни специалисти, отколкото икономисти и юристи. Казвам го, въпреки че аз съм юрист, който се занимава с икономика.

Напълно съм съгласен с това, което каза г-н Андронов и стоя изцяло зад него.

- Основният политически противник на дясното - БСП има ново ръководство. Като лидер на СДС и член на правителството как ще отговорите на Корнелия Нинова, която обяви курс към сваляне на правителството и връщане на соцпартията на власт?
- Разбирам опита на г-жа Нинова да събуди заспалата левица. Тя е доста деен човек, но това, което бих я посъветвал чисто като колега, е да не използва спекулации в публичното пространство по отношение на числа, заключения и факти относно икономическото и финансово състояние на държавата.
 

Голяма част от постулатите, които тя отправя към избирателите на партията й са разбираеми, но в същото време са свързани с общи твърдения част от които не само не отговарят на истината, но и са пълна лъжа. 

Нека да бъдем толерантни и да назоваваме нещата с истинските им имена. Тогава, когато фактите и числата свързани с икономиката говорят, тогава не само боговете, но и БСП трябва да замълчи.

- През последните месеци Слави Трифонов чрез своето шоу се включи в политиката. Агенция "Галъп" прогнозира, че негова партия би събрала 3% електорална подкрепа. Как гледате на агресивните му нападки към политиците?
- Опитите му не ме плашат по никакъв начин, дори бих казал са добре дошли. Нека заповяда в политиката не само чрез предаването си, а да влезе в реалния политически живот, за да види, че не е толкова лесно да слезе сред избирателите и да се яви на поне едни избори.

3% подкрепа не е малко, но в никакъв случай не и много. 

Реформаторският блок имаше повече подкрепа като социологически прогнози дори в самото начало на тръгването си в политиката. 

Много по-лесно е да прокламираш политики чрез едно телевизионно предаване, отколкото да предаваш политически послания чрез реална политика сред хората.

- Ще продължат ли задкулисните опити на някои бизнесмени и корпоративни структури за дестабилизация на кабинета?
- Очевидно е, че няма да се спре с подобни опити.

Свидетели сме на всекидневни опити, къде с манипулации и спекулации, къде с явно очерняне в различни медийни издания. Но в крайна сметка, когато резултатите са налице, а те са видими за всички става така, че кучетата си лаят, но керванът си върви.

- СДС ще излъчи ли свой кандидат за президент или ще подкрепи единна кандидатура на Реформаторския блок?
- Ние сме имали заседание на Националния изпълнителен съвет по този въпрос. Сега ще чуем и мнението на колегите от Националния съвет на СДС. 

Преобладаващото мнение на членовете на НИС е, че трябва да подкрепим обща кандидатура на президент на Реформаторския блок. Това трябва да е гражданска кандидатура, която да е равно отдалечена от всички партии в Блока.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ