Над 100 000 души се събраха в центъра на Минск за поредния мащабен протест срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко. Протестиращите изпълниха централния Площад на независимостта в Минск въпреки заплахите на властите и засиленото полицейско присъствие.

Министерството на отбраната обяви, че армията ще се намеси при несанкционирани демонстрации, за да защити националните паметници. Самите протестиращи споделиха, че вярата е по-силна от страха.

Лидерът на опозицията и бивш кандидат за президент Светлана Тихановска призова протестиращите да продължат с действията си, за да защитят правата си. 

Президентът Лукашенко отново заяви, че демонстрациите се организират от чужбина и повтори заплахите си, че НАТО струпва военна сила по границата на Беларус - твърдение, което Алиансът категорично опроверга:

"Силите на НАТО приближават. Ситуацията, от тяхна гледна точка, е нестабилна вътре в страната и те прибегнаха до активни операции. Разположили са военни и самолети F-16 на 15-20 минути от границата ни, така че бях длъжен да повиша бойната готовност на армията".

Междувременно местни медии съобщават, че в небето над столицата е забелязан хеликоптерът на държавния глава.




Малко по-късно машината е кацнала пред резиденцията му. От нея е слязъл самият Лукашенко с автомат в ръце, става ясно от видео, което се появи в Telegram-канала на пресслужбата на политика.




По-рано днес пред резиденцията на президента се бяха събрали хиляди протестиращи. Спецчасти обаче преградиха пътя им и не ги допуснаха до двореца. Това накара участниците в акцията да тръгнат към Площада на Независимостта в центъра на града. 

Припомняме, че масовите протести започнаха в Беларус точно преди две седмици -  след президентските избори, които Лукашенко спечели с над 80%, а Тихановска получи едва 10%. Опозицията не признава тези резултати и настоява за повторни избори, които да бъдат честни и свободни.