Няма да се отрази негативно заболеваеместта, да се увеличи броя на заболелите. Правим го за втори път. Хората спазват елементарните правила. Мисля, че засега вървят без проблем. Това, което НС, трябва да направи първо са няколко неща по отношение на пандемията - нещата да станат по-европейски. Да очакваме добре бъдещето. Това каза професор Тодор Кантарджиев в ефира на bTV. 

Той добави, че досега е имало 6 месеца нищоправене и всичко, което се направи ще е видимо и прекрасно. 

Трябва да има редовен кабинет. Говорихме с мъглата с професор Кантарджиев, пошегувахме се да не се видят някакви машинки, които се движат повече от колкото трябва. Когато гласувах бях сам в секцията, всички бяха с маски. Никаква възможност вируса да прескочи от един на друг. няма да има никакви последствия за заразяването. Идеята е друга. Трябва при всички положения мъглата най-после да се разсее и всичко да излезе пред суверена, каза на свой ред професорът климатолог Георги Рачев. 

Държавата да остави бизнеса са ди върши работата, защото с бездействието до сега мълчаливо се пречеше на бизнеса. Имаме неорганизирано ваксиниране. На последно място с африканските държави се сравняваме. Бизнесът иска да работи. Оставете го и не се грижете за него. Искаме свобода да работим, каза на свой ред бизнесменът Красимир Дачев. 

Много са стъпките, които трябва да предприеме новото правителство. Новия размер на МРЗ. Да се остави бизнеса да остави свободно. А не да взимат милиарди, за да си раздават дивиденти. Съгласна съм с Дачев, те да бъдат оставени да работят сами и да се справят, каза на свой ред Ваня Григорова. 

Най-бурното развитие на Европа е след войната. Правителството време няма време да се занимава с бизнеса и той се развива по естествените условия, каза Дачев. Въпросните дивиденти, според Дачев, са изключения. Имаше друга грешка. Компенсациите не отидоха при онези, които имат принос. Тука стана така, че който вика най-силно, се даваше, каза още бизнесменът. 

Последваха въпроси от граждани в предизборното студио на телевизията

Кога ще стане заплатите европейски" - попита човек от публиката. 

Веднага отговарям. Когато нашата ефективност на труда достигне европейската. каза Рачев. Просто малко по-малко да заприличаме на Европа. Все още се намираме в ареала на баклавата и бозата, добави той. 

Когато тия които работят в България, работят като тези в Германия, допълни Дачев. Не искам да кажа, че са мързеливи. Имах работници в Щатите и Италия. Италианците работеха 3-4 пъти повече от нас, но взимаха почти 10 пъти повече от нас. Очевидно не можем да накараме хората да работят. Ние другаруваме, ние сме приятели, каза още той. 

Въпросът е защо висшите мениджъри не успяват да организират работата така, че тя да е ефективна. Защо те плащат минимални заплати и останалото в плик? Така заплатата на работника не е гарантирана и той е демотивиран. Крайно време да се спре да се твърди, че българите не работят. Заплатите двойно трябва да се вдигнат, за да настигнат производителността. Тя зависи и от оборудването, каза Григорова. 

Трябва ли ваксинацията да стане задължителна? 

Не, не трябва да стават задължителни. Задължителният ни календар е съобразен с най-добрите традиции. Лошото е , че в нашата страна винаги е в последния момент, когато има голяма смъртност, се взеха някакви мерки. Ако лятото беше казано, че хората трябва да се ваксинират, и всеки да прецени дали да се изследва дева пъти седмично или да се ваксинира. Но в никакъв случай принуждаване, това е крачка назад, каза Кантарджиев. 

Вижте как става по света. Маса правителства и компании решиха служителите им да се ваксинират задължително. Ако не искат, уволнение. Когато няма политическа воля за такива крачки, аз как да реша. Аз ще стана най-мразения човек в България. Общественото здраве е на много по-високо ниво, отколкото на един човек. Нашите политици нямаха топки това да се забрани - един човек да заразява цяла бригада в завода, каза на свой ред Дачев. 

Кантарджиев го контрира, че трябва да се съобразяваме с реалностите на страната. 

Дачев му отвърна обаче, че тогава ще мрем. 

Рачев също се обяви против задължителната ваксинация. Тръгнахме добре, дори хората търсеха връзки, за да се ваксинират. Но после непопулярни и глупави решения обърнаха всичко, каза още той. 

Не всичко беше цветя и рози преди шест месеца. Нека да си припомним, че успоредно на вашия щаб, беше съставен друг щаб, който да посява съмнение в това, което вие казвате. няма как да виним гражданите в това, как да се ориентират. Те бяга подлъгани от официалната политика, каза Григорова.