Сериозен спор, който бързо прераства в скандал, възникна още в началото на днешното пленарно заседание програмата на парламента за тази седмица. Спорни са хартиените бюлетини, купуването на изтребителите F-16 и оръжието за Украйна.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" предложиха от програмата на парламента за петък да отпадне точката за промяната на Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини. Мотивите са, че няма да има време да се изготвят докладите след комисията. ДПС се противопоставиха. Предложението в крайна сметка не беше прието.

"Да бъде бавен изборният кодекс иска да бъде бавен и замитан. Бяха събрани хиляди подписи, аз не виждам по-голямо обществено обсъждане. Ако вие не виждате, че няма доверие в този метод на гласуване, значи не разбирате нищо", заяви Йордан Цонев, зам.-председател на Народното събрание от ДПС.

Милен Матеев от ПП коментира, че не се срамува от каузата да не се връщат хартиената бюлетина и манипулациите от изборите. "Не е необходимо вие от коалицията хартиена бюлетина да ни показвате мускули, знаем, че имате мнозинство, но го направете открито, а не като потъпквате нормите", заяви той.

"Трябваше да вземете думата на преждеговорящия, защото каза нещо, което не съм казал", обърна се Йордан Цонев към председателя на парламента.

"Ние предложихме и благодарение на нас беше въведено машинното гласуване, когато вие хабер си нямахте да ставате политици. Ще чуете какви машини искахме, а не за машините на коалицията "Мадуро", добави той.

Да осигурим време за разглеждане на трите проекта на Изборния кодекс, призова Надежда Йорданова от ДБ.

"Ако тезата на Йордан Цонев беше вярна - нека бъде в програмата, пък ако се справят, да я гледаме в петък. То тогава всички законопроекти да бъдат включени в програмата", каза тя.

"Ако следвам логиката на "Промяната", аз трябва да предложа да отпаднат всички точки, защото не са минали комисия. Те точките за утре за тока не са минали комисии. Има време днес и утре да минат на комисии", поясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

От БСП пък предложиха да не се разглеждат точките за закупуване на допълнителни 8 самолета F-16 и за предоставяне на военна помощ за Украйна. И това предложение не беше прието.

"Предлагаме точките за военна помощ за Украйна и точката за новите 8 изтребителя да отпаднат. Не считаме, че в обществото има консенсус да предоставяме оръжие. Не може да искаме да станем страна във войната. Ние още не сме придобили първите 8, а сме тръгнали да купуваме нови 8. Не беше ли по-важно на видим как ще намирам цените на горивата", заяви Борислав Гуцанов от БСП.

Йордан Цонев направи обратно становище, а Мустафа Карадайъ излезе на парламентарната трибуна, като призова правилата да се спазват и промени в дневния ред да се предлагат чак след като той бъде приет. Това се и случи след гласуване на народните представители.

Йордан Цонев посочи, че тази точка ще бъде придвижена по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и ако в петък не отговаря на него, няма да бъде гледана. "Г-н Матеев, от ДПС сме тези, които въведохме машинното гласуване", обърна се той към колегата си депутат от ПП.

От БСП пък поискаха точката за предоставяне на военна помощ за Украйна и проектът за купуване на нови изтребители да отпаднат от дневния ред.

Надежда Йорданова от ДБ също поиска точката за промени в Изборния кодекс, която е предвидена за петък, да отпадне.

Предложенията бяха подложени на гласуване от зам.-председателя на парламента Росен Желязков, като нито едно от тях не беше прието.