Отлагането на съдебната реформа скара депутати от ГЕРБ, Продължаваме промяната (ПП), „Възраждане“, БСП, Демократична България (ДБ) и Български възход в предаването „Референдум“ по БНТ.

„Големия провал на това Народно събрание е невъзможността му да излъчи правителство. Въпросът за съдебната реформа не беше поставен по сериозен начин от радетелите ѝ, заяви Тома Биков.

„Видяхме, че когато искат ГЕРБ, ДПС и БСП могат да приемат каквото искат в този парламент. Ако искаха да приемат механизмът за контрол на главния прокурор, щяха да го направят“, заяви бившият министър на образованието акад. Николай Денков.

„Ние настояваме за реформа от години. Поставяме я много преди да се появят ПП на терена. Един отиващ си парламент и правителство е нелогично да правят такава дълбока реформа“, подчерта зам.-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин.

„Това е отлагане за пореден път на бъдещето на България. Не мога да се съглася, че разговорът за съдебната реформа не е поставян при предния мандат. Основният признак, че нямаше воля в този парламент, е прекъсването на заседанието на правна комисия и отлагането му с една седмица. Отместването на този закон в бъдеще го гледаме от 2017 г., изтъкна бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова.

Петър Петров от „Възраждане“ не се съгласи и каза, че ДБ и ПП са саботирали заседанието, като не са присъствали в зала и показа снимка на кворума.

„Отново се видя синхронът на ГЕРБ, ДПС и БСП“, заяви акад. Денков. Тома Биков го репликира, че ГЕРБ не са длъжни да им осигуряват кворума. Той се обърна към колегата си с думите, че съдебна реформа се прави след сериозни дискусии, дори с опонентите, а не да наричаш ГЕРБ „мисионери на Сатаната“.

Георги Самандов от „Български възход“ отбеляза, че пак опираме до диалога. „Трябва да се търси конституционно мнозинство, което да решава настоящите проблеми“, каза той.

„Механизмът за разследване на главния прокурор и възможността за отстраняването му, както и председателите на върховните съдилища беше внесен за първи път от Възраждане“, припомни Петров.

„Позитивното е, че промените бяха приети с голямо мнозинство. Явно този законопроект ще се приеме в следващия парламент“, подчерта Вигенин. „Явно някои неща изискват повече време“, допълни той.

„Виждаме поредното доказателство, че по тази важна тема не можа да се формира мнозинство“, отбеляза бившият правосъден министър.

„За да се направи конституционна и съдебна реформа е нужен сериозен разговор“, съгласи се Тома Биков.

Акад. Денков призова да не се прехвърля проблема върху ПП.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук