Най-късно до 2016 година България ще построи две магистрали с пари по Оперативна програма „Транспорт” на Европейския съюз. Това са магистралите „Марица” (в участъка от Плодовитово до Харманли) и "Струма" (в участъка Перник – Кулата), съобщи пред Дарик радио министърът на транспорта Петър Мутафчиев.
Той уточни, че АМ „Марица” е на оста на коридор номер 4, който е важен за ЕС, и затова ще бъде строена с европари, за разлика от АМ „Тракия”, която ще се строи с държавни средства, тъй като попада в коридор номер 8, който не е приоритетен за Евросъюза и затова е трудно включването й към оперативните програми.
Министър Мутафчиев каза още, че АМ „Хемус” ще се построи с концесия и държавни средства. Той не скри факта, че България изостава в строителството на магистрали, но подчерта, че не така стоят нещата при първокласните и второкласните пътища, които отговарят на условията на европейската пътна мрежа.
Петър Мутафчиев уточни, че парите от ЕС за България по оперативна програма „Транспорт” са в размер на 2,3 млрд. евро, като 1 млрд. от тях са за жп транспорта. Министърът посочи, че пари от Европа за влаковете няма, а евросредствата са предназначени за инфраструктура.
На въпрос ако вземем парите по ОП "Транспорт" за жп инфраструктурата, ще спре ли движението на ТИР-ове през събота и неделя, министър Мутафчиев отговори, че жп транспорта ще отвори пътищата на България.
„Националната агенция за пътна инфраструктура разработва схема за паркинги, в които да спират тировете, но ще бъде трудно построяването на мотел, места за хранене за шофьорите, както и построяването на достатъчно големи паркинги, които да съберат всички тирове”, каза Петър Мутафчиев. По думите му е нужно ограничаване на движението в определени часове, каквато схема имат и от КАТ. „За да спре това натоварено движение, трябваше през последните 15 години да обърнем внимание на жп транспорта, защото, ако влагахме достатъчно пари в него, част от тировете щяха да са качени на влаковете и пътищата щяха да бъдат свободни", коментира още транспортният министър. /БЛИЦ