Днес е ден за размисъл преди президентските избори в Северна Македония. 1,8 млн. македонци ще избират между трима кандидати: Стево Пендаровски, издигнат от управляващата коалиция, Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река. Изборите са първите след промяната на името на страната и са тест за управляваща коалиция на премиера Зоран Заев.
 

С финални митинги социалдемократите и ВМРО-ДПМНЕ приключиха предизборната кампания за първите президентски избори в Северна Македония след промяната на името.
 
Хиляди жители на Охрид се събраха на площада, за да подкрепят Стево Пендаровски - кандидата на управляващата коалиция.
 
От Охрид премиерът Зоран Заев призова македонците да гласуват за Стево Пендаровски, който щял да служи на всички граждани на Северна Македония от всички етноси.
 
„И на македонците, и на албанците, и на турците, и на ромите, и на власите, и на сърбите, и на бошняците, и на египтяните - на всички наши граждани, които живеят на тази наша прекрасна земя“, заяви Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония.
 
„Два месеци от сега, не повече от това, чакаме дата за преговори за членство в Европейския съюз. Македония е пред портите на НАТО“, каза Стево Пендаровски, който обещава да продължи политиката на добросъседство с България.
 
На другия край на страната в Щип кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова обеща, стане ли президент, ще ревизира Преспанското споразумение с Гърция за спора за името. „Договорите не са нито Библия, нито Коран. Всеки народ има право на самоопределение. И македонският“, каза тя.
 
Опозицията призова за предсрочни избори, ако управляващите загубят президентския вот.
 
Според експерти, много от гласоподавателите на ВМРО-ДПМНЕ няма да гласуват за Силяновска, албанците ще разделят вота си на първия тур между Пендаровски и независимия албански кандидат Блерим Река и всичко ще се реши на втори тур на 5 май.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!