Председателят на ислямската общност в югозападната ни съседка Реис Сюлейман Реджепи определи македонците като „диваци без идентичност“, съобщава белградската електронна медия B92, като се позовава на доклади от местни и медии от региона. В рамките на церемонията по откриването на джамия в село Арнакия, Реджепи е произнесъл реч, която е съдържала оскърбления за македонския народ.

Изявленията му предизвикаха буря от реакции и безпокойство, а мнозина предупредиха, че те представляват сериозна заплаха за съвместното съществуване на различните религиозни групи страната, пише "Фокус". Според някои думите на Реджепи са доказателство за разпространяването на религиозна и етническа нетърпимост. „Нямаме нищо против да строят църкви, но няма да мълчим, когато ни пречат да строим джамии. Можете ли да си представите с какви диви хора живеем? Те са уникален пример за диваци, нямат идентичност и никога няма да имат, независимо от това, че искаме да им помогнем. Човек не може да помогне на тези, които нямат душа”, привежда медията спорните думи на председателя на ислямската общност в Северна Македония.

По-късно Реджепи се опита да оправдае речта си, като заяви, че е „погрешно тълкувана" и че изявлението му е било извадено от контекста, като добави, че „споменаването на определението диваци не се отнася за македонците като цяло, а само за жителите на село Лажец".

Изявленията му бяха осъдени от правителството на Северна Македония и от Комисията за връзки с религиозните общности.