В САЩ са щастливи, че български граждани искат да пътуват до там. Този факт се е изгубил някъде в дискусията за визите, каза в "Здравей, България" американският посланик у нас Нанси Макълдауни. Тя е убедена, че визите за българи за САЩ могат да отпаднат и това е напълно реална възможност.
Макълдауни описа страната ни като приятелска, като съюзник и важна за САЩ връзка. Искаме ваши студенти да се обучава в нашите университети, бизнесът ви да работи, да идва в Америка, туристите ви да посещават страната ни. Според нея включването на България в списъка на страни, които са освободени от визов режим, ще направи именно това.
Въпреки това посланикът подчерта, че съществуват някои трудности, които биха могли да усложнят присъединяването на страната ни към този списък. Това са заложените от Конгреса изисквания при съставянето на закона за безвизовата програма. Макълдауни допълни, че в момента САЩ помагат на България да изпълни тези критерии. Тя каза още, че не може да посочи конкретна дата, на която ще отпадат визите за български граждани, но изрази мнение, че това може да се случи в близките години. Готова съм да помогна това да се случи, дори да се боря за това, каза още посланикът.
По повод президентските избори Нанси Макълдауни описа и двамата кандидати като изключителни хола, всеко от които е предложил добри решения за проблемите и бъдещето на страната. Това са избори във важен момент и съм щастлива, че имаме двама впечатляващи кандидати, допълни още тя. Според нея, независимо кой от двамата кандидати ще бъде бъдещият стопанин на Белия дом, той ще продължи да развива отношенията на САЩ със страни като България. /БЛИЦ