ИБГНИ има последователна позиция и ние положихме всички усилия в 46-ия парламент да бъде избрано правителство на промяната, което да извърши очакваните от хората реформи. Това заяви в началото на срещата с БСП Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„След изявлението на Слави Трифонов онази вечер е ясно, че мнозинство от партиите на промяната е невъзможно да бъде сформирано. Той не пожела да поеме отговорност за това да подкрепи, да участва в правителство. Прави го вече във втори парламент, за трети път. С третия мандат в този парламент”, заяви тя, цитирана от Нова телевизия. 
 
Според Манолова правителство на всяка цена не е решение.

„Ние не бихме подкрепили кабинет на всяка цена. Правителство с гласовете на ГЕРБ и ДПС за нас е неприемливо. Ние няма да го подкрепим сега или в следващия парламент”, категорична е тя.

Депутатът от ИБГНИ обясни, че ако от БСП имат формула, чрез която без ДПС и ГЕРБ да може да бъде подкрепено правителство, от ИБГНИ ще участват. 

„Всъщност, правителство на всяка цена беше „Борисов 3”. Те направиха кабинет с патриотите, но той се ползваше с негласната подкрепа на ДПС. Ние не искаме това и България няма нужда от това”, допълни Манолова.

Ако е невъзможно да бъде сформирано мнозинство на промяната, която да застане зад редовно правителство, Манолова обясни, че от ИБГНИ са готови да участват в мнозинство, което да извърши необходимите промени и решения, за да бъде оставена държавата в „добър вид”.

„За нас има три кръга задачи, които трябва да се случат в оставащите дни на 46-ия парламент. Първият кръг това са предложенията между 1 и 2 четене по актуализацията на бюджета. Готови сме да водим разговори, за да се случат нещата. Ние вече сме готови с нашите предложение и бихме подкрепили ваше искане да бъде съкратен срокът между първо и второ четене”, каза Манолова.

„За съжаление, по независещи от нас или БСП причини, този разговор няма как да е за съставяне на редовно правителство, правителство не е възможно в този му вариант", каза заместник-председателят на ПГ на ИБГНИ адв. Николай Хаджигенов.

Той поздрави левицата за решението им да задържат мандата максимално, за да може през това време парламентът да свърши важни задачи, първата от които приемането на актуализацията на бюджета.

Хаджигенов посочи, че сред другите задължителни приоритети е започването на съдебна реформа. „Ще направим всичко възможно това да се случи. Другото, което трябва д продължим и може би ще приключи за две седмици, поне в първата си част, е Временната комисия за полицейското насилие и подслушването на протестиращи граждани.

Ще ви подкрепим и говорим с вас за всички възможни политики“, уточни зам.-председателят на ИБГНИ.

Адв. Николай Хаджигенов обясни, че не упреква БСП, но математиката показва, че правителство без гласовете на ИТН и ГЕРБ няма как да бъде съставено.

„Ако смятахме, че сте в каквато и да е уговорка с ГЕРБ и ДПС, просто нямаше да присъстваме днес“, уточни той.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ